Lär känna dina grannar

En grönfink på en gren

Nu visar vi hur du på ett enkelt sätt kan gynna naturen runt knuten och samtidigt lära känna dina närmaste grannar. Vi inleder med fågelmatning. Utanför museibyggnaden - i anslutning till entréplan har vi satt upp några fågelmatningsstationer.

Varför mata fåglar?

Det finns många bra skäl till varför vi ska mata fåglar. Det öppnar dörren till en helt ny värld som finns alldeles intill oss. Vi får chans att lära känna och se fantastiska små djur i närbild och bevittna alla de draman som utspelar sig vid deras matbord. Dessutom hjälper vi dem att klara vintern.

Innan vi börjar mata fåglar kan vi fundera igenom ett par möjliga nackdelar. Det kan bli skräpigt runt fågelmaten, det vi lägger i våra fågelbord hamnar ofta på marken. Även om vi kan leva med att det inte är så prydligt (det är ju ändå biologisk nedbrytbart) kanske vi inte alltid tänker på att det blir mat åt djuren på marken, till exempel råttor. Om vi inte placerar fågelmatningen rätt kan riskerar den att bli en utfodringsplats för grannskapets katter. 

Vilka fåglar matar vi?

Till vardags är det oftast de vanligaste småfåglarna som talgoxe, blåmes och pilfink som äter det vi bjuder dem, men ibland har vi turen att få besök av en mer ovanlig gäst som överraskar oss. De tio vanligaste fåglarna vid fågelborden i Göteborgstrakten är blåmes, talgoxe, pilfink, koltrast, skata, bergfink, grönfink, grönsiska, gråsparv och kaja. Det är fåglar som antingen är allätare eller växtätare. De utpräglade insektsätarna som sångare och svalor är de vi brukar kalla flyttfåglar. De flesta insekter för under hösten och övervintrar som ägg, puppor eller larver undangömda och oåtkomliga för de flesta fåglar. Därför flyttar de till varmare platser. Kvar under vintern har vi framför allt vegetarianer och allätare.

Vad äter de?

Enkelt uttryckt är det två saker vi brukar mata fåglarna med: frön och fett.

Frön är vinterfåglarnas basföda och ju fetare fröerna är desto mer energi innehåller de och desto bättre är de som fågelmat. Vissa fåglar föredrar stora fröer och andra små. Bäst är om vi kan servera en blandning olika sorters fröer. Det säljs många bra blandningar på marknaden. Det man kan vara uppmärksam på är andelen havre. Havre har ett ganska lågt energiinnehåll och det är praktiskt bara gulsparven som uppskattar havre. Billiga fågelfröblandningar har ofta en hög andel havre och lockar hellre inte så många fåglar.

Solrosfrö

Det finns både strimmiga och svarta solrösfrön. Det svarta är något mer energirikt än det strimmiga och båda uppskattas av många olika fåglar.

Hampa

Hampfrö är också de mycket energirika och betydligt mindre än solrosfrö. Det är därför favoriten hos en del mindre fåglar som blåmes och grönsiska.

Havre

Havre finns i två varianter; antingen hela eller krossade. Hela havrekorn är det som sagt nästan bara gulsparven som tycker om. Havrekross är däremot uppskattat av många fåglar. Problemet är att det ofta fastnar och geggar ihop i fröautomaterna. Havre är ofta billigt och kan produceras i Sverige, men är inte så energirikt.

Vete

Även vete är billigt och kan odlas i Sverige. Har ungefär samma låga energiinnehåll som havre.

Hur matar man dem?

Det är framförallt två saker vis ska tänka på när vi matar fåglar. För det första är det hygienen. Det är viktigt att fåglarna inte smittar varandra och det undviker vi bäst genom att se till att fåglarna inte kan lämna sin avföring i maten. De gamla klassiska, vackra fågelmatningshusen är därför inte bra. Bäst är om fåglarna sitter vid sidan av maten och bara kommer åt den med näbben.

Det andra är att ge fåglarna skydd. Placera fågelmaten i eller i närheten av buskar eller annat som fåglarna kan söka skydd i. Sparvhök och andra rovfåglar tar gärna småfåglar som oskyddade flyger fram och tillbaka till sin matplats. Maten ska också sitta minst 1,5 meter över marken så katter inte kommer åt fåglarna. Vill man inte placera den så högt kan man se till att det finns till exempel buskar som hindrar katterna att komma åt fåglarna.

Läs mer om vinterfåglar i din omgivning

Varje år arrangerar Sveriges Ornitologiska Förening en fågelräknarhelg - Vinterfåglar inpå knuten. Alla som vill och kan räknar fåglar vid olika matningar, i hela Sverige.

På SOF:s hemsida finns mycket information att hämta, om vilka fåglar som är vanligast där du bor, hur fåglarna ser ut, fågelskydd och forskning.

Klicka här för att komma till Sveriges Ornitologiska Förenings hemsida

Senast uppdaterad: 2017-12-01 16:31