Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Gråsvart kölsnigel

Gråsvart kölsnigel
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 1 av 2
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 2 av 2

Gråsvart kölsnigel är en av våra 23 kända snigelarter i Sverige. Läs om snigelns kännetecken, var den finns och vad den lever av.

Kännetecken

Gråsvart kölsnigel (Limax cinereoniger) är normalt enfärgad svart eller grå med en en lång ljusare "köl" eller kam på ryggsidan. Ljusa exemplar med ränder och fläckar förekommer (se bild). Arten kan bli upp till 20 cm lång. 

Gråsvart kölsnigel skiljs från pantersnigeln på undersidan. Krypsulans centrala fält på gråsvart kölsnigel är ljust, de yttre är mörka (se bild). Arten skiljs från svart skogssnigel genom andningshålets läge, kroppsformen och ryggkölen. Till skillnad från den svarta skogssnigeln har den gråsvarta kölsnigeln andningsöppningen bakom mitten av manteln. 

Förekomst

Gråsvart kölsnigel hör hemma i skogsmark men kan ibland påträffas i trädgårdar och parker. Arten förekommer i Syd- och Mellansverige upp till Jämtland och Ångermanland. Gråsvart kölsnigel är ingen skadegörare. Den lever huvudsakligen av svampar, lavar och dött växtmaterial. Den gör ingen skada.

Bildtext: Bild 1 gråsvart kölsnigel, bild 2a krypsulan på gråsvart kölsnigel, bild 2b ovanligare variation på gråsvart kölsnigel.

Senast uppdaterad: 2022-05-03 11:37