Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Geologisamlingen

Museets geologiska samling består av runt 18 000 objekt. Redan år 1778 finns det protokollfört att museet samlat in malmarter och petrifikater. Den geologiska samlingen är uppdelad i mineral, bergarter och fossil samt material från gruvfält och expeditioner.

Mineral

Mineralsamlingen består av cirka 4 800 systematiskt indelade mineralstuffer. I samlingen finns mineral från både Sverige och resten av världen. En mängd mineral är insamlade från Långban i Värmland – en av världens mineralrikaste platser. Ett antal meteoriter har under åren samlats in och flera av dessa finns även utställda i museet. 

Bergarter

Samlingen av bergarter är uppdelade i magmatiska, metamorfa och sedimentära bergarter i ett större, men för stunden ej känt antal. Här finns bland annat prover från olika lavaflöden på både Hwaii och Island samt aska från vulkanutbrott på Vesuvius. I samlingen finns även bergartsprov inköpta från Sveriges Geologiska Undersökning (SGU).

Fossil

Fossildelen av den geologiska samlingen innehåller cirka 4 000 fossil från perioderna kambrium till kvartär. Här finns fossil från de första fiskarna, förstenade kottepalmskottar, växtfossil från expeditioner till exempel Svenska Polarexpeditionen 1901–1903, övervintringen till Spetsbergen 1872–1873, fossil från Kinnekulle, Jämtland och Gotland.

Sökbart material

En forskare kan utläsa mycket information från ett geologiskt prov. Den geologiska samlingen finns förvarad i ett magasin med ett klassiskt numrerat lådsystem. Materialet är därmed sökbart för forskare. Sök mineral, bergarter och fossil i geologikatalogen

Kontakt geologisamlingen

Åsa Holmberg
Tfn: 010-441 42 50 Mobil: 0737-58 89 25

Senast uppdaterad: 2023-01-23 13:15