Utställning: Såna djur finns

Utställningen Såna djur finns visar den enorma mångfald av djurarter som lever under ytan i våra världshav. Fotografierna är framtagna av 17 olika undervattensfotografer från Sällskapet för Undervattensfotografi.

Spökkantnål, Lembe Indonesien. Foto: Kent Forsén.

Invigning

Såna djur finns invigs torsdag 23 februari kl. 17.00. Välkommen på vernissage!

Datum

Utställningen pågår till och med 27 augusti 2017.

Föredrag

I samband med utställningen kan du höra tre undervattensfotografer berätta om sina erfarenheter och visa bilder.

23 februari kl. 18.00
Fredrik Ehrenström:
Med kameran under vattenytan

30 mars kl. 18.00
Kent Forsén:
Livet under ytan i Smaragdhavet

27 april kl. 18.00
Johan Arnell:
Indonesiens marina mångfald

Havet och livet under ytan har länge fascinerat människor. Kanske beror det på att det döljer sig en hel värld där under som man knappt kan ana från land - över 70 procent av jordens yta är faktiskt täckt av oceaner och hav. I utställningen Såna djur finns får vi en inblick i livet under ytan utan att behöva lämna land.

Bilder från norr till söder

Såna djur finns visar delar av den marina världen genom spektakulära fotografier tagna i allt från nordliga kalla vatten till varma tropiska hav. Vissa av djuren i utställningen tillhör stora familjer med många medlemmar och de flesta har specifika egenskaper och beteenden.

En del arter är endemiska och finns bara inom ett visst område, medan andra finns i flera hav men ändå är sällsynta. En del kan också vara väldigt svåra att fotografera även om man har turen att träffa på dem.

Havet som arbetsplats

Bakom utställningen står Sällskapet för Undervattensfotografi, där 17 undervattensfotografer medverkar med sina fascinerande bilder. Utställningen är ett resultat av många timmars arbete med kamera i en värld som existerar parallellt med vår - men som ändå är helt annorlunda.

I samband med vernissagen håller den erfarna undervattensfotografen Fredrik Ehrenström, vars fotografier syns i utställningen, ett föredrag om hur det är att arbeta med kameran under vattenytan. Hur djupt kan vi gå och hur länge kan vi vara där? Läs mer om föredraget här.