Kalendarium 2016

Här samlar vi alla programpunkter, föreläsningar och evenemang. I vår kalender hittar du aktiviteter vi är med och arrangerar både utanför och på museet.

Våra vänföreningar

Vi arrangerar flera aktiviteter tillsammans med våra vänföreningar. Kika gärna in på föreningarnas egna hemsidor.

Göteborgs Biologiska Förening
Göteborgs Ornitologiska Förening
Göteborgs Geologiska Förening
Västsvenska Entomologklubben
Göteborgs Fågelförening 

Samarbete:

Programverksamheten på Göteborgs Naturhistoriska Museum anordnas i samarbete med Folkuniversitetet.

 

Kalender för 2016

Vi fyller regelbundet på med föreläsningar och evenemang. Håll utkik för tillägg och ändringar i programmet.

Oktober

Miljövänliga veckan 1-9 oktober: Fräsch på riktigt
En temavecka med miniutställning, workshops och föreläsningar om hudvårdsprodukter som är bra för både dig själv och naturen. Fina erbjudanden på miljövänliga produkter i Museets butik. Samarrangemang med Naturskyddsföreningen, Drottning Blankas Gymnasium och Moyana Corigan AB. Ingår i Framtidsveckan 2016 - Göteborgs största hållbarhetsfestival.

Lördag 1 oktober kl. 12.00-15.00
kl. 12.00 Introduktion: Fräsch på riktigt 
En vanlig morgon smetar vi på oss hundratals olika ingredienser från hygien- och skönhetsprodukter. Många av ämnena i produkterna är kända för att vara allergiframkallande eller hormonstörande. Naturskyddsföreningen inleder Miljövänliga veckan med att berätta om kampanjen Fräsch på riktigt och varför det är viktigt att välja miljövänliga produkter.
Ingår i Miljövänliga veckan: Fräsch på riktigt.

kl. 13.00-15.00 Workshop: Tillverka miljövänliga hudvårdsprodukter. Kom och lär dig tillverka miljövänlig deodorant och skrubb. Ta gärna med en liten återvunnen glasburk. Få personliga makeup-tips och testa naturliga sminkprodukter. Materialkostnad tillkommer. För barn: Ansiktsmålning med ekologiska färger. Ingår i Miljövänliga veckan: Fräsch på riktigt.

Söndag 2 oktober kl. 14.00-15.00
Föredag: Guld
Nyfiken på guldvaskning? Lars Guldström berättar om guldvaskning och om guld som mineral. Samarrangemang med Göteborgs Geologiska Förening.

Torsdag 6 oktober kl. 17.00-20.00
kl. 17.00-20.00 Workshop: Tillverka miljövänliga hudvårdsprodukter
Kom och lär dig tillverka miljövänlig deodorant och skrubb. Ta gärna med en liten återvunnen glasburk. Få personliga makeup-tips och testa naturliga sminkprodukter. Materialkostnad tillkommer. För barn: Ansiktsmålning med ekologiska färger.Ingår i Miljövänliga veckan: Fräsch på riktigt.

kl. 17.00-18.45 Dinosaurier - kursnyhet på museet! Obs! INSTÄLLD
Start för Folkuniversitetets kurs om dinosaurier för barn och vuxna tillsammans. Tre kurstillfällen under hösten. Endast föranmälan: www.folkuniversitetet.se eller tel. 031-10 65 52. Obs! INSTÄLLD

kl. 18.00-19.00 Föredrag: Skit i havet! Vem har ansvar?
Trots komplexa regelverk finns det mängder av plast i havet, övergödning och kraftigt minskade ålgräsängar. Vi har långt kvar till att nå målet om ett rent hav. Men vem har ansvar? Lena Gipperth, professor i miljörätt vid Göteborgs universitet i ett föredrag som ingår i höstens föreläsningsserie på temat Vem bestämmer över havet? Samarrangemang med Havsnätverket Väst, Naturskyddsföreningen Göteborg.

Lördag 8 oktober kl. 12.00-15.00
kl. 12.00-12.30 Föredrag: Giftfria barn
Barn är känsligare för skadliga kemikalier än vuxna, men det finns mycket du kan göra själv för att minska risken att ditt barn utsätts för farliga ämnen. Kom och få en snabbgenomgång som underlättar att välja giftfritt till ditt barn!
Ingår i Miljövänliga veckan: Fräsch på riktigt.

kl. 12.45-13.15 Föredrag: Giftfritt hem
Hur mycket kemikalier använder vi varje dag, trots att vi inte vet hur många av dem påverkar oss? Få smarta tips om vilka produkter du lätt kan byta ut, och hur du kan känna dig tryggare när du ska köpa nya produkter! Föreläsare är Malin Sairio, miljövetare med ett stort intresse av att hitta bra hudvårds- och städprodukter till sig själv, till sina barn och sitt hem. Ingår i Miljövänliga veckan: Fräsch på riktigt.

kl. 13.30-15.30 Workshop: Tillverka miljövänliga hudvårdsprodukter
Kom och lär dig tillverka miljövänliga hudvårdsprodukter. Materialkostnad tillkommer. Drop-in. Ingår i Miljövänliga veckan: Fräsch på riktigt.

11 oktober-6 november
Utställning: Fairytale
Under vecka 41 och 42 uppmärksammar vi kampanjveckorna Fairtrade Fokus. Miniutställningen Fairytale berättar om Fair Trade och hur det kan göra skillnad. Bilder och berättelser från produktion i Afrika, Asien och Latinamerika. Samarrangemang med Fairtrade och Fair Trade Återförsäljarna.

Torsdag 13 oktober kl. 18.00-19.00
Föredrag: För en mer rättvis handel
Har du tänkt på att ditt val vid butikshyllan kan påverka människor och miljö på andra sidan jordklotet? Pernilla Stamm´ler Jaliff från organisationen Fair Trade Återförsäljarna berättar om Fair Trade och de olika märkningar som finns på den svenska marknaden och hur du själv kan göra skillnad för människor i länder med utbredd fattigdom. Fairtrade-märkta erbjudanden i Museets butik och i Malmska valen Kök & Kafé. Samarrangemang med Fairtrade och Fair Trade återförsäljarna.

Lördag 15 oktober kl. 12.00-14.00
Fråga en expert: Sten och Ben
Idag kan du träffa museets geolog och osteolog och lära mer om bergarter och skelett. Passa på att ställa frågor och ta gärna med stenar och ben, som du vill veta mer om. Drop in.

Torsdag 20 oktober
kl. 11.00-20.00 Årets stora fikadag - Fairtrade Challenge
Kom till Malmska valen Kök & Kafé och var med i årets stora Fairtrade-fika! Idag har vi givetvis ett Fairtrade-märkt fikaerbjudande. Ju fler vi blir som fikar Fairtrade-märkt, desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra varor.

kl. 16.00-18.00 Rockklubben: Lös den hemliga koden!
Välkommen med på en spännande aktivitet och lös den hemliga koden, som ger dig ett ormkännardiplom. Du kan lösa uppdraget själv eller tillsammans med en kompis. Starta när du vill mellan kl. 16 och 18, uppdraget tar cirka 45 minuter att lösa. Rockklubben är museets klubb för dig mellan 6-12 år.

kl. 16.00-19.00 Slöjdcafé
Gillar du att sy, sticka, virka  och skapa med händerna? Kom och prova på hantverk tillsammans med andra eller ta med eget handarbete, om du vill. Vi fikar, tränar svenska och umgås. Drop in. Ingen föranmälan.

kl. 18.30-19.30 Bildföredrag: Om giftormar i västra Palaearktiska regionen
Museets vänförening, Göteborgs Biologiska Förening, bjuder in till föredrag för gamla och nya medlemmar. Göran Nilson, reptilforskare på Göteborgs Naturhistoriska Museum, berättar om giftormar i Europa, västra Asien och Nordafrika och om ett flertal nyupptäckta ormarter där museets samlingar haft stor betydelse för det vetenskapliga arbetet med systematik och klassificering. Se även www.biologiskaforeningen.se 

Lördag 22 oktober kl. 12.00 och 13.00
Kika in bakom kulisserna
Ta en tur bland skelett, horn och spritpreparat i våra magasin. Museipersonal finns på plats och svarar gärna på frågor. Ca 30 minuter. Ingen förbokning, först till kvarn.

Torsdag 27 oktober kl. 18.00-19.00
Föredrag: Hur delar vi på havet?
Stor konkurrens om utrymmet i havet råder. Men vem bestämmer hur havet ska fördelas? Hör Andrea Morf, miljövetare och doktor i humanekologi. Hon bor vid havet och jobbar med havet - kring frågor om hållbar havs- och kustplanering - på Nordregio och Havsmiljöinstitutets kansli, Göteborgs Universitet. Samarrangemang med Havsnätverket Väst - Naturskyddsföreningen Göteborg. 

Söndag 30 oktober kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Museivisning som passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré. Ingen förbokning - först till kvarn.

Måndag 31 oktober - fredag 4 november kl. 12.00-16.00
Höstlov på museet
Finns det djur som står och sover eller till och med hänger upp och ner? Temat för årets höstlov är sömn och drömmar. Välkommen till vår pysselverkstad och tillverka en drömfångare av natur-material eller gå en tipspromenad och lär dig mer om drömmar och sömn hos både människor och djur. Materialkostnad 30 kr per pysslare. 

November

Torsdag 3 november kl. 18.30 & 19.30
Halloween på naturhistoriska
Välkommen till ett nedsläckt museum! I ficklampans sken visar våra kryptozoologer sina upptäckter. Följ med på en guidad tur bland krakar, varulvar och många andra mystiska djur. Från 7 år. Biljettsläpp 6/10. Du kan även upptäcka museet på egen hand med din ficklampa. 

Söndag 6 november kl. 14.00-15.00
Bildföredrag: Meteoritkratrar i fokus 
Erik Sturkell, professor i geofysik vid Göteborgs Universitet berättar om bland annat Lockne och Målingen - världsunika dubbelkrater i Sverige. Samarrangemang med Göteborgs Geologiska Förening.

Torsdag 10 november kl. 16.00-19.00
Slöjdcafé
Gillar du att sy, sticka och skapa med händerna? Kom och prova på hantverk tillsammans med andra. Du får gärna ta med eget handarbete, om du vill. Vi fikar, tränar svenska och umgås. Ingen föranmälan. Även 8/9, 29/9, 20/10 och 1/12.

Torsdag 10 november kl. 18.00-19.00
Bildföredrag: En Sverigevandring från Huk till Rös
År 2015 genomförde Mats Jacobsson en fyra månaders vandring från Smyge- huk i söder till Treriksröset i norr. Hör om vandringen genom tre årstider ochhur det är att leva i naturen. Samarrangemang med Svenska Fjällklubben.

Torsdag 17 november kl. 18.30-19.30
Bildföredrag: Insekter och insektsamlare på Runmarö
Entomologen och författaren Fredrik Sjöberg berättar om vad en insektsamlare kan finna på ett begränsat område. Fredrik Sjöberg är kanske mest känd för trilogin Flugfällan, Flyktkonsten och Russinkungen – berättelser om flugor, forskare och kulturpersonligheter. Han kommer även bjuda på högläsning av valda stycken ur sina böcker. Samarrangemang med Göteborgs Biologiska Förening och Västsvenska EntomologKlubben. 

Lördag 26 november kl. 13.00-16.00
Dinoverkstad för hela familjen
Dinosaurier är en fantastisk djurgrupp. Använd både hjärna och händer i kreativa aktiviteter och lär dig mer om dinosaurier. Samling kl. 13.00 vid dino-saurieskelettet. Verkstaden startar kl. 13.30, drop-in. Materialkostnad 30 kr. 

Söndag 27 november kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Museivisning som passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré. Ingen förbokning - först till kvarn. 

December

1-4 december
Jul på naturhistoriska
Vi återupptar traditionen där slöjdare visar och säljer naturinspirerat hantverk. Under de fyra dagarna kan du prova naturslöjd, tillverka något att pynta med eller ge bort! Du kan lära dig om småkrypen i granen och hur djuren har det på vintern. Missa inte heller att hälsa på tomten inne i Malmska valens gap och hör historien om världens enda monterade blåval.

Torsdag 8 december kl. 17.00-20.00
Decemberkväll på museet
Ikväll gör vi det extra mysigt i museet med glögg, julinspirerat i kaféet och massor av julklappstips för alla åldrar i museibutiken. Kl. 18.00 Hagakyrkans barnkör sjunger om jul, ljus och vänskap under ledning av Johanna Thür. 

Torsdag 15 december kl. 17.00-20.00
Decemberkväll på museet
Ikväll gör vi det extra mysigt i museet med glögg, julinspirerat i kaféet och massor av julklappstips för alla åldrar i museibutiken.

Söndag 18 december kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Museivisning som passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré. Ingen förbokning - först till kvarn.

Torsdag 22 december kl. 17.00-20.00
Decemberkväll på museet
Ikväll gör vi det extra mysigt i museet med glögg, julinspirerat i kaféet och massor av julklappstips för alla åldrar i museibutiken.

Januari

Tisdag 3 januari och onsdag 4 januari  kl. 14.00 och 15.30
Snöyra - en jullovsföreställning
Välkomna till ett vintrigt äventyr med sång, musik och tecken som stöd.Kom och träffa djur i vinterskrud, hälsa på den vackra vinterfen, skoja med nissarna och sjung gärna med! Kerstin Axelsson och Margaretha Evmark tillsammans med pianisten Dan Evmark guidar dig fram genom en gnistrande familjeföreställning i vårt gamla fina bibliotek högst upp i museet.
Biljetter 70 kr per person. Biljettsläpp 8 december. Museientré för vuxna tillkommer.

Senast uppdaterad 2016-09-05