Kalendarium 2017

Här samlar vi alla programpunkter, föreläsningar och evenemang. I vår kalender hittar du aktiviteter vi är med och arrangerar både utanför och på museet.

Samarbete:

Programverksamheten på Göteborgs Naturhistoriska Museum anordnas i samarbete med Folkuniversitetet.

 

Våra vänföreningar

Vi arrangerar flera aktiviteter tillsammans med våra vänföreningar. Kika gärna in på föreningarnas egna hemsidor.

Göteborgs Biologiska Förening
Göteborgs Ornitologiska Förening
Göteborgs Geologiska Förening
Västsvenska Entomologklubben
Göteborgs Fågelförening 

Kalender för 2017

Vi fyller regelbundet på med föreläsningar och evenemang. Håll utkik för tillägg och ändringar i programmet.

April

Söndag 30 april kl. 12.00-16.00               
Gå in i Malmska valen
I dag på VAL-borgsmässoafton är Malmska valens gap traditionsenligt öppet! Stegen är på plats för dig som vill klättra in i världens enda monterade blåval.

Maj

Söndag 7 maj kl. 12.00-12.45
Föredrag: Hitta nya upplevelser och kul natur - nära Göteborg!
Naturen kring Göteborg är fantastisk - dessutom gratis, öppen dygnet runt och så nära att du når den med kollektivtrafiken. Kom och få inspiration och tips till nära naturupplevelser och äventyr som passar alla åldrar. Med journalisten Karin Fingal och fotografen Fredrik Schenholm. Ingen avgift utöver museientré.

Torsdag 11 maj kl. 18.00-19.00
Samtal: Tillit i djurens värld
Tillit är inget unikt mänskligt fenomen. Det var vida utbrett i djurvärlden långt inann människan dök upp då det är intimt förknippat med flockliv. Hör biologerna Leif Lithander och Kennet Lundin reflektera över temat under en tur genom museets utställningar. Samling i museets entré. Ingen avgift utöver museientré. Ingår i Vetenskapsfestivalen 2017.

Lördag 13 maj
Familjedag - Fira World Fair Trade Day
Idag uppmärksammar vi den internationella kampanjdagen för rättvis handel. Samarrangemang med Organisationen Fair Trade Återförsäljarna, Fairtrade region Västra Götaland, Göteborg Fairtrade City och lokala fairtrade-ambassadörer. 

Kl. 12.00-15.00
Rättvis handel-quiz för hela familjen!
Vad är skillnaden mellan en rättvis banan och en vanlig banan? Häng med Fairtrade-bananerna på en tipsrunda och testa dina kunskaper om rättvis handel. Drop in.

Fika rättvist i museikaféet!

Hela världen fikar, fikar du? Gör skillnad och var med på världens största
Fairtradefika – World Fairtrade Challenge. Vi bjuder på kaffet kl. 12.00-15.00!Provsmakning av Divine-choklad
Passa på att smaka världens schystaste och godaste choklad. The House of Fair Trade bjuder på Divine-choklad.

Västra Götalandsregionen - en Fairtrade region

Sedan december 2016 är Västra Götalandsregionen en diplomerad Fairtrade region. Vi finns på plats för att berätta om vad detta innebär och om det pågående arbetet.

Kl. 12.00-12.45 
Fair Trade och miljötänkande - samma sak?
Jesper Jones från The House of Fair Trade berättar utifrån flera exempel om skillnaden och samhörigheten mellan Fair Trade och eko.  

Kl. 13.00-13.45 
Monkey Business
Kortfilm från Fair Trade Produktion om miljövänliga leksaker med eftersnack om rättvis handel och klimat tillsammans med Pernilla Stamm’ler Jaliff från Fair Trade Återförsäljarna.

Kl. 14.00-14.45 
Kortfilmsmaraton om rättvis handel och klimatförändringen.
Hur hänger schysta arbetsvillkor och fattigdomsbekämpning ihop med klimatförändringen? Se kortfilmer från de delar av världen där klimatförändringen märks tydligt redan idag och lär dig mer om hur rättvis handel kan vara en metod för att hantera klimatfrågan.

Torsdag 18 maj kl. 18.00-19.00
Guidad promenad: Fågelspaning i försommarkvällen
Följ med ornitolog Bella Grewal ut i Slottsskogen och Botaniska trädgården och lär känna de vanligaste vår- och försommarfåglarna. Du behöver inte ha några förkunskaper. Samling i museets entré.
Samarrangemang med Göteborgs Ornitologiska Förening.

Torsdag 25 maj
Utställningen An Ordinary Boy öppnar
Vad gör du när din spegelbild inte stämmer med den du är? Under två decennier levde André Olofsson i en gestalt som inte var hans. Fotografen Ciprian Gorga och journalisten Kristin Helgesson Svenske har följt André Olofsson i vardagslivet för och efter operationen. Läs mer om utställningen här

Torsdag 25 maj från ca kl. 11.30 
Träffa oss på Vallgravsmetet
Våra biologer är på plats i centrala göteborg under årets upplaga av Vallgravsmetet. Vi pratar om fisk, svarar på frågor och artbestämmer. Läs mer om Vallgravsmetet på www.sportfiskarna.se/goteborg 

Juni

Torsdag 8 juni kl. 18.00-19.00
West Pride på Naturhistoriska
Föredrag: An Ordinary Boy - om att leva som transsexuell
Vad är trans? Vilka reaktioner kan man få från omvärlden? Fotografen Ciprian Gorga har dokumenterat André Olofssons vardagsliv. Med utgångspunkt i Ciprians foton, delar André med sig av sin personliga berättelse.
Samarrangemang med Sensus.

Söndag 11 juni kl. 15.00-15.45
West Pride på Naturhistoriska
Guidad visning: Olika är bra
Stämmer det att det är sjöhästhanen som föder ungarna? Kan en nyfödd blåvalsunge verkligen väga 2,5 ton? Häng med museipedagogerna på en visning om familjer, ungar och mångfald i naturen. Ingen avgift utöver museientré. Ingen förbokning - först till kvarn.


Senast uppdaterad 2017-04-28.