Kalendarium 2016

Här samlar vi alla programpunkter, föreläsningar och evenemang. I vår kalender hittar du aktiviteter vi är med och arrangerar både utanför och på museet.

Kalender för 2016

Vi fyller regelbundet på med föreläsningar och evenemang. Håll utkik för tillägg och ändringar i programmet.

Maj

Torsdag 5 maj kl. 18.00
Musikkväll på museet
Vi välkomnar Slottsskogsanknutna indie/folkbandet Castlewoods till museet för en kortare singelreleasespelning. I Museibutiken säljs bandets fairtrademärkta tygkasse, tillverkad i ekologisk bomull och med illustrationer av Göteborgskonstnären Hege Wendelbo. Tygkassen säljs för 99 kr under kvällen (ord.pris 129 kr). 

Besök gärna museets utställningar, fika i Malmska valen Kök & kafé eller ta en titt i Museibutiken under kvällen. Öppet till kl. 20.00 som vanligt på torsdagar.

Söndag 8 maj kl.14.00, Föreläsningssalen
Medicinsk geologi
Intresset för medicinsk geologi har vuxit kraftigt sedan 90-talet. I medicinsk geologi studerar man hur berggrund, jord, vatten och atmosfär (vår naturliga miljö) påverkar människor och djurs hälsa. Vi får besök av mannen som brukar kallas "den medicinska geologins fader" - Olle Selinus, tidigare statsgeolog på Sveriges Geologiska Undersökning. Läs mer om Sveriges Geologiska Undersökning här
Ingen kostnad utöver museientré för vuxna.
Samarrangemang med Göteborgs Geologiska Förening.

Torsdag 12 maj kl. 17.00-20.00
Kväll på museet
Kl.18.00 Fågelsnack med zoolog Leif Lithander
Vill du veta vilka fåglar du hör i grannskapet och vad de snackar om? Vi börjar med att lyssna på fåglarna runt museet. Vad säger de? Det tar vi reda på genom att spela in dem och tjuvlyssna i datorn. Samling vid entrén.
Ingen kostnad utöver museientré för vuxna. Besök gärna museets utställningar, fika i Malmska valen Kök & Kafé eller ta en titt i Museibutiken under kvällen.

Onsdag 18 maj kl. 16.00-17.00
Livet i Ödledammen
Vårens sista aktivitet för Rocklklubben, museets klubb för dig som är 6-12 år. Välkommen med på en 10 minuters promenad till Ödledammen, där vi håvar salamandrar och andra smådjur. Vi möts vid museets entré.

Torsdag 19 maj 18.00
Keep the planet alive - barns tankar om framtiden
Vernissage av en utställning som visar barn och ungas bilder och budskap på temat miljö och framtid. Bilderna skapades till en bok, som delades ut till 200 miljöministrar vid klimatmötet i Paris i decemeber 2015. En viktig och inspirerande påminnelse om vårt ansvar för kommande generationer. Utställningen visas t.o.m. 27 augusti.
Besök gärna museets utställningar, fika i Malmska valen Kök & Kafé eller ta en titt i Museibutiken. Kvällsöppet till kl. 20.00.

Torsdag 26 maj kl. 18.00-19.30
Hur blir det med sniglarna i år?
Kom till museet och möt snigelexperten Ted von Proschwitz, som berättar och ger tips inför snigelsäsongen. Ta gärna med sniglar och snäckor från din trädgård och få dem artbestämda. Ingen kostnad utöver museientré för vuxna. Besök gärna museets utställningar, fika i Malmska valen Kök & Kafé eller ta en titt i Museibutiken. Kvällöppet till kl. 20.00.

Juni

Torsdag 2 juni kl. 18.00-19.30
Vad är en orm?
Passa på att fråga vår expert om allt du vill veta om ormar! Museets zoolog Göran Nilsson berättar om ormars liv och visar även några levande ormar. Aktiviteten passar alla åldrar. Kort introduktion kl. 18.00 och därefter drop in. Besök gärna museets utställningar, fika i Malmska valen Kök & Kafé eller ta en titt i Museibutiken. Kvällsöppet till kl. 20.00.

Torsdag 9 juni kl. 17.00-20.00  
West Pride-kväll på museet
kl. 17.00 och 18.00  Familjer och könsroller i djurvärlden

I naturen finns en mångfald av familjekonstellationer. Är det sant att en nyfödd blåval kan väga 2,5 ton och att det är sjöhästhanen som föder ungarna?  Följ med på en visning bland familjer och djurungar och få svar på dessa frågor och mycket mer!
För familjer och barn 7-12 år. Programmet ingår i West Pride 2016.

kl. 18.30  Hur gör djur?
I djurens värld är sex och samlevnad ett tema med oändliga variationer. Vissa djur struntar i det helt och hållet, hos några föder hannarna ungar och andra byter kön lite som det passar. Följ med på en visning och utmana gärna museets zoologer och försök komma på en samlevnadsform som inte redan finns i djurvärlden. För tonåringar och vuxna. Programmet ingår i West Pride 2016.


Senast uppdaterad 2016-05-16