Kalendarium 2017

Här samlar vi alla programpunkter, föreläsningar och evenemang. I vår kalender hittar du aktiviteter vi är med och arrangerar både utanför och på museet.

Samarbete:

Programverksamheten på Göteborgs Naturhistoriska Museum anordnas i samarbete med Folkuniversitetet.

 

Våra vänföreningar

Vi arrangerar flera aktiviteter tillsammans med våra vänföreningar. Kika gärna in på föreningarnas egna hemsidor.

Göteborgs Biologiska Förening
Göteborgs Ornitologiska Förening
Göteborgs Geologiska Förening
Västsvenska Entomologklubben
Göteborgs Fågelförening 

Kalender för 2017

Vi fyller regelbundet på med föreläsningar och evenemang. Håll utkik för tillägg och ändringar i programmet.

Mars

Torsdag 2 mars kl. 18.00-19.00
Föredrag: I Amazonas djungel
Naturguiden och fjällräddaren Lennart Olin har varit på överlevnadskurs djupt inne i Guyanas djungel. Ikväll visar han bilder och berättar hur man kan överleva i djungeln på naturens egna villkor, i stort sett helt utan redskap. Ingen avgift utöver museientré.
Samarrangemang med Svenska Fjällklubben.

Lördag 4 mars kl. 12.00-15.00
Verkstad: Tillverka en fågelholk
Kom till museet och bygg din egen fågelholk. Vi visar hur du gör! Ingen föranmälan, drop in. Materialkostnad 40 kronor.
Samarrangemang med Naturskyddsföreningen Göteborg.

Lördag 11 mars kl. 12.00-14.00
Fråga en expert: Sten & ben
I dag kan du träffa museets geolog och osteolog och lära dig mer om bergarter och skelett. Passa på att ställa frågor och ta gärna med stenar och ben som du vill veta mer om. Drop in.

Söndag 12 mars kl. 11.00-11.45
Familjeaktivitet: Ringmärkning av fåglar
Kom och se hur det går till att ringmärka fåglar! Samling utanför museets entré kl. 11.00 för gemensam promenad (300 meter) till fågelmatningsstationen vid Lilla dammen. Ta gärna med egen kikare. Samarrangemang med Göteborgs Ornitologiska Förening.

Torsdag 16 mars kl. 16.00-19.00
Slöjdworkshop
Gillar du att sy, sticka och skapa med händerna? Kom och prova hantverk tillsammans med andra! Ta gärna med eget handarbete om du vill. Ingen föranmälan. Ingen avgift. Även 2 februari, 23 februari och 6 april.
Samarrangemang med Göteborgs och Bohusläns ideella Hemslöjdsförening.

IN ENGLISH: Handicraft workshop
Do you like to sew, knit, crochet and be creative with your hands? Come and have a try at different crafts together with other people! Feel free to bring along your own handicraft project. We will also practice the Swedish language and enjoy a nice time together. No charge. Other dates: 2 february, 23 february, 6 april.

Torsdag 16 mars kl. 17.00-17.45
Rockklubben: Träffa en äggexpert - aktivitet för dig mellan 6-12 år
Tommy Blandin från Göteborgs Biologiska Förening är expert på fåglar och deras ägg. Hör honom berätta om fåglarnas ägg och visa deras fantastiska former och färger! Har du en fråga om ägg? Maila frågan till pedagoger.naturhistoriska@vgregion.se så får du svar under aktiviteten. Anmälan senast 10 mars till samma adress. Samling i museets entré. Läs mer om Rockklubben och se hela vårprogrammet här.

Torsdag 16 mars kl 18.00-19.00
Föredrag: Sjöpungsodling - en nyckel till förnyelsebar energi
Olle Stenberg, vd för Marin Biogas i Mölndal, berättar om företagets sjöpungsodling - ett effektivt sätt att minska övergödningen i havet och samtidigt producera förnyelsebar energi och ekologisk gödning ur ett renare hav. Ingen avgift utöver museientré. Föredraget ingår i vårens föreläsningsserie "Havets möjligheter".
Samarrangemang med Havsnätverket Väst, Naturskyddsföreningen Göteborg.

Lördag 18 mars - söndag 19 mars kl. 12.00-15.00
Temahelg: Trålning och framtidens fiske
Välkommen till en temahelg med aktiviteter för alla åldrar! Vad händer i havet när vi trålar? Säger miljömärkningen något om fångstmetod? Genom föredrag, diskussion och äventyrsaktiviteter för barnen försöker vi hitta svar på dessa frågor.
Se hela programmet här Samarrangemang med Havsnätverket Väst, Naturskyddsföreningen Göteborg.

Lördag 25 mars kl. 12.00 och 13.00
Guidad visning: Kika in bakom kulisserna
Ta en tur bland skelett, horn och spritpreparat i våra magasin. Museipersonal finns på plats och svarar gärna på frågor. Cirka 30 minuter. Ingen avgift utöver museientré. Ingen förbokning - först till kvarn.

Söndag 26 mars kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Museivisning som passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré. Ingen förbokning - först till kvarn.

Torsdag 30 mars kl. 18.00-19.00
Föredrag: Livet under ytan i Smaragdhavet
Ett virrvarr av undangömda havsvikar, fjordar med branta väggar och ett pussel av öar präglar delar av Kanadas västkust. Undervattensfotograf Kent Forsén berättar och visar bilder från denna storslagna natur, med sin färgprakt och intensiva marina liv. Ingen avgift utöver museientré.

April

Söndag 2 april kl. 14.00-15.00
Guidad visning: Nyfiken på fåglar?
Följ med ornitolog Morgan Johansson från Göteborgs Ornitologiska Förening på en visning i museets fågelutställningar och lär känna våra vanligaste vårfåglar. Inga förkunskaper behövs. Ingen avgift utöver museientré.
Samarrangemang med Göteborgs Ornitologiska Förening.

Torsdag 6 april kl. 16.00-19.00
Slöjdworkshop
Gillar du att sy, sticka och skapa med händerna? Kom och prova hantverk tillsammans med andra! Ta gärna med eget handarbete om du vill. Ingen föranmälan. Ingen avgift. Även 2 februari, 23 februari och 16 mars. 
Samarrangemang med Göteborgs och Bohusläns ideella Hemslöjdsförening
.

IN ENGLISH: Handicraft workshop
Do you like to sew, knit, crochet and be creative with your hands? Come and have a try at different crafts together with other people! Feel free to bring along your own handicraft project. We will also practice the Swedish language and enjoy a nice time together. No charge.
Other dates: 2 february, 23 february, 16 march.

Torsdag 6 april kl. 18.00-19.00
Bildföredrag: Fjällens kulturarv
Vad består kulturarvet i fjällen av och varför bör det uppmärksammas mer? Daniel Svensson, fil. dr. i historia vid KTH och Chalmers, ger nya perspektiv på fjällen och dess historia. Ingen avgift utöver museientré.
Samarrangemang med Svenska Fjällklubben.

Torsdag 6 april - söndag 9 april
Skräpdagar på Naturhistoriska
Var rädd om Göteborg - TÄNK! på var du slänger ditt skräp
 
Kom och lär dig mer om hur djur och natur påverkas och passa på att göra en insats för ett renare Göteborg! Skräpdagarna är ett samarrangemang med Göteborgs Stad, Håll Sverige Rent, Havsnätverket Väst och Naturskyddsföreningen.

Torsdag 6 april kl. 17.00-17.30
Guidad visning: Ditt skräp - djurens fälla

Häng med museipedagogen på en guidad tur i museet och hör hur djuren påverkas av nedskräpning. Visningen passar hela familjen. Ingen avgift utöver museientré. Ingen förbokning - först till kvarn.

Torsdag 6 april kl. 17.00-20.00
Gå en skräpplockartur
Låna ett ”skräpplockar-kit” i museets entré, ta en promenad i naturen och gör en insats för ett renare Göteborg. Som tack för hjälpen bjuder vi på något gott till fikat.


Fredag 7 april kl. 11.00-17.00
Gå en skräpplockartur
Låna ett ”skräpplockar-kit” i museets entré, ta en promenad i naturen och gör en insats för ett renare Göteborg. Som tack för hjälpen bjuder vi på något gott till fikat. 

Lördag 8 april kl. 12.00-15.00
Skräpäventyr för de minsta
Varför har räkan ont i magen och vad är det som sköldpaddan är intrasslad i? Följ med på ett äventyr under ytan och möt räkan, sköldpaddan och dykaren. Drop in. Samarrangemang med Havsnätverket Väst, Naturskyddsföreningen Göteborg.

Lördag 8 april - söndag 9 april kl. 11.00-17.00
Gå en skräpplockartur
Låna ett ”skräpplockar-kit” i museets entré, ta en promenad i naturen och gör en insats för ett renare Göteborg. Som tack för hjälpen bjuder vi på något gott till fikat.

Söndag 9 april kl. 12.00-15.00
Återbrukspyssel för hela familjen
Vi återanvänder gamla förpackningar och förvandlar dem till planteringskrukor. Ta med din kruka hem och se hur det spirar och gror! Du får gärna ta med egen förpackning om du vill. Drop in.
Samarrangemang med Naturskyddsföreningen Göteborg.

Måndag 10 april - torsdag 13 aprilkl. 12.00-15.00
Påsklov på Naturhistoriska
Skapa: Tova påskägg
Kom och tova ett färgglatt påskägg! Inspiration kan du hitta bland de fågelägg vi visar. För hela familjen. Drop in. Avgift 30 kr. 

Måndag 10 april - torsdag 13 april kl. 13.00-15.00
Påsklov på Naturhistoriska
Upptäck: Ägg

Finns det verkligen svarta, fyrkantiga ägg? Kan man se skillnad på äggen hos en fågel som bor i holk jämfört med hos en fågel som häckar på klippor? Kom och undersök ägg från olika fåglar och var med och tävla! Museets pedagoger finns på plats för att visa, berätta och svara på frågor. Drop in för alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré.

Torsdag 20 april kl. 18.00-19.00
Föredrag: Jakten på hållbar energi
Jens Engström, forskare inom vågkraft vid Uppsala universitet, berättar om det projekt hans forskargrupp driver. Han visar vågkraftens historik och de utmaningar som den står inför. Ingen avgift utöver museientré.
Samarrangemang med Havsnätverket Väst, Naturskyddsföreningen Göteborg
.

Söndag 23 april kl. 10.00-12.00
Rockklubben: Vårfåglar i Botaniska
Häng med och upptäck vilka flyttfåglar som anlänt! Packa matsäck och kläder efter väder. Samling utanför Göteborgs Botaniska trädgårds entré. Anmälan senast 17/4: pedagoger.naturhistoriska@vgregion.se.Samarrangemang med Göteborgs Ornitologiska Förening. Läs mer om Rockklubben och se hela vårprogrammet här.

Söndag 23 april kl. 12.00-14.00
Konservatorn visar
Museets zoologiska konservator Christel Johnsson visar hur en ekorre monteras. Kom och titta och ställ gärna frågor! Ingen avgift utöver museientré.

Torsdag 27 april kl. 18.00-19.00
Föredrag: Indonesiens marina mångfald
Följ med Johan Arnell till en av jordens artrikaste marina miljöer med korallrev och en mångfald av säregna djur. Ett eldorado för en undervattensfotograf. Ingen avgift utöver museientré.
Samarrangemang med Sällskapet för Undervattensfotografi

Söndag 30 april kl. 12.00-16.00               
Gå in i Malmska valen
I dag på VAL-borgsmässoafton är Malmska valens gap traditionsenligt öppet! Stegen är på plats för dig som vill klättra in i världens enda monterade blåval.

Maj

Söndag 7 maj kl. 12.00-12.45
Föredrag: Hitta nya upplevelser och kul natur - nära Göteborg!
Naturen kring Göteborg är fantastisk - dessutom gratis, öppen dygnet runt och så nära att du når den med kollektivtrafiken. Kom och få inspiration och tips till nära naturupplevelser och äventyr som passar alla åldrar. Med journalisten Karin Fingal och fotografen Fredrik Schenholm. Ingen avgift utöver museientré.

Torsdag 11 maj kl. 18.00-19.00
Samtal: Tillit i djurens värld
Tillit är inget unikt mänskligt fenomen. Det var vida utbrett i djurvärlden långt inann människan dök upp då det är intimt förknippat med flockliv. Hör biologerna Leif Lithander och Kennet Lundin reflektera över temat under en tur genom museets utställningar. Samling i museets entré. Ingen avgift utöver museientré. Ingår i Vetenskapsfestivalen 2017.

Lördag 13 maj
World Fair Trade Day
Sedan år 2016 är Västra Götaland en diplomerad Fairtrade-region. Tillsammans med Organisationen Fair Trade Återförsäljarna uppmärksammar vi den internationella kampanjdagen för rättvis handel. Detaljerat program kommer under våren.

Torsdag 18 maj kl. 18.00-19.00
Guidad promenad: Fågelspaning i försommarkvällen
Följ med ornitolog Bella Grewal ut i Slottsskogen och Botaniska trädgården och lär känna de vanligaste vår- och försommarfåglarna. Du behöver inte ha några förkunskaper. Samling i museets entré.
Samarrangemang med Göteborgs Ornitologiska Förening.

Juni

Torsdag 8 juni kl. 18.00-19.00
West Pride på Naturhistoriska
Föredrag: An Ordinary Boy - om att leva som transsexuell
Vad är trans? Vilka reaktioner kan man få från omvärlden? Fotografen Ciprian Gorga har dokumenterat André Olofssons vardagsliv. Med utgångspunkt i Ciprians foton, delar André med sig av sin personliga berättelse.
Samarrangemang med Sensus.

Söndag 11 juni kl. 15.00-15.45
West Pride på Naturhistoriska
Guidad visning: Olika är bra
Stämmer det att det är sjöhästhanen som föder ungarna? Kan en nyfödd blåvalsunge verkligen väga 2,5 ton? Häng med museipedagogerna på en visning om familjer, ungar och mångfald i naturen. Ingen avgift utöver museientré. Ingen förbokning - först till kvarn.


Senast uppdaterad 2017-01-23