Kalendarium 2016

Här samlar vi alla programpunkter, föreläsningar och evenemang. I vår kalender hittar du aktiviteter vi är med och arrangerar både utanför och på museet.

Våra vänföreningar

Vi arrangerar flera aktiviteter tillsammans med våra vänföreningar. Kika gärna in på föreningarnas egna hemsidor.

Göteborgs Biologiska Förening
Göteborgs Ornitologiska Förening
Göteborgs Geologiska Förening
Västsvenska Entomologklubben
Göteborgs Fågelförening 

Samarbete:

Programverksamheten på Göteborgs Naturhistoriska Museum anordnas i samarbete med Folkuniversitetet.

 

Kalender för 2016

Vi fyller regelbundet på med föreläsningar och evenemang. Håll utkik för tillägg och ändringar i programmet.

September

Torsdag 1 september kl. 18.00-18.45                 
Temavisning: Australiens djur - från dreamtime till nutid 
Välkommen på en guidad visning för hela familjen bland museets fascinerande djur från Australien. Pedagog Christel Ek-Williamsson bjuder på både otroliga fakta och mytologiska berättelser om djuren. Visningen passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré, men hämta din gratisbiljett i receptionen. Max 20 deltagare, så först till kvarn!

Torsdag 8 sep
kl. 16.00-19.00 Slöjdcafé
Gillar du att sy, sticka, virka  och skapa med händerna? Kom och prova på hantverk tillsammans med andra eller ta med eget handarbete, om du vill. Vi fikar, tränar på svenska och umgås. Drop in. Ingen föranmälan.

kl. 18.00 Föredrag/Seminar: 140 Million years of Tropical Landscape Evolution
Tropical landscape is everything but stable. We are studing a number of drastic landscape changes that have occurred in the tropics over the past 140 million years and how the have influenced the extinction and origination of tropical biotas: from the extreme effects of global warming during the early Cenozoic to the global cooling of the Pliocene, from the lifting of the Andes mountains to the creation of savannas, from the period with low levels of CO2 to events with extreme high levels of CO2. We use the geological, fossil and DNA to answer these questions. This seminar is held in English by Carlos Jaramillo, Smithsonian Institute, who is a worldwide famous scientist and leading researcher in the fields of geology and paleontology.
In cooperation with Göteborgs universitiet.

Söndag 11 september kl. 14.00-15.30
Kulturarvsdagen 2016 - Tidens rörelser
Guidade visningar på temat Natur- och kulturvård under 100 år
Naturvård kan tyckas vara en Davids kamp mot Goliat. Skogar skövlas, våtmarker dräneras, stränder exploateras och rödlistor blir längre. Ändå finns det eldsjälar som, utan egen vinning och med det allmännas bästa för ögonen, envist vägrar ge upp försvaret av naturen och framtiden.
kl. 14.00-15.00 Följ med naturvårdsintendent Leif Lithander på en visning genom museets utställningar och hör om natur- och kulturvården under 100 år.
kl. 15.00-15.30 Naturvårdsfotograf Lisa Sihlberg visar och berättar i sin utställning "Jorden vi ärvde".

Torsdag 15 september kl. 18.00-19.00
Föredrag: Fisk på torra land
Marin makroekologi beskriver de komplexa samspel som finns i havet, för att kunna ge råd om hållbart fiske och miljöförvaltning. Men hur går det egentligen till och varför är det så viktigt att bry sig om hur havet (ut)nyttjas?  Kvällens föreläsare är Andrea Belgrano, docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet på Institutionen för akvatiska resurser och Havsfiskelaboratoriet Lysekil samt på Havsmiljöinstitutet, Göteborg. Föreläsningen är i huvudsak på engelska, men en kort sammanfattning ges på svenska.
Föredraget ingår i höstens föreläsningsserie på temat Vem bestämmer över havet? Samarrangemang med Havsnätverket Väst, Naturskyddsföreningen Göteborg och Göteborgs Biologiska Förening.

Torsdag 22 september kl. 18.00-19.00
Guidad visning: Dolda guldkorn i museet
Följ med på en tur i myllret av djur av alla sorter! Biolog Kennet Lundin berättar om utvalda utställningsexemplar som är lite extra speciella. Sådana som har en intressant historia, är ovanliga i naturen eller har spelat en särskild roll i museets förflutna. Max 20 deltagare, så först till kvarn!

Söndag 25 september kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Museivisning som passar alla åldrar. Max 20 deltagare, så först till kvarn!

Tisdag 27 september kl. 16.00-16.45
Rockklubben: Träffa en ormexpert
Kom och träffa museets omrmexpert Göran Nilson, som berättar, svarar på frågor och har med en levande orm. Anmälan: pedagoger.naturhistoriska@vgregion.se senast den 20 september. Du kan också maila frågor som du vill ha svar på under aktiviteten. Rockklubben är museets klubb för dig mellan 6-12 år.

Torsdag 29 sep
kl. 16.00-19.00 Slöjdcafé
Gillar du att sy, sticka, virka  och skapa med händerna? Kom och prova på hantverk tillsammans med andra eller ta med eget handarbete, om du vill. Vi fikar, tränar på svenska och umgås. Drop in. Ingen föranmälan.

kl. 18.00-19.00 Föredrag: Nya Zeeland
Det här är landet där du inom en timmes bilfärd kan nå både snötäckta berg, öken, regnskog och karg kust. Här finns en ung, spännande geologi och tack vara öarnas läge är de hemvist för flera endemiska arter, dvs. djur som bara finns just här. Jimmy Stigh är professor emeritus i berggrundsgeologi vid Göteborgs Universitet och en hängiven fågelskådare och vinkännare. I kvällens bildföredrag berättar han om Nya Zeeland med fokus på geologi, fåglar och vin. Samarrangemang med Svenska Fjällklubben.

Oktober

Miljövänliga veckan 1-9 oktober: Fräsch på riktigt
En temavecka med miniutställning, workshops och föreläsningar om hudvårdsprodukter som är bra för både dig själv och naturen. Fina erbjudanden på miljövänliga produkter i Museets butik. Samarrangemang med Naturskyddsföreningen, Drottning Blankas Gymnasium och Moyana Corigan AB. Ingår i Framtidsveckan 2016 - Göteborgs största hållbarhetsfestival.

Lördag 1 oktober kl. 12.00-15.00
kl. 12.00 Introduktion: Fräsch på riktigt 
En vanlig morgon smetar vi på oss hundratals olika ingredienser från hygien- och skönhetsprodukter. Många av ämnena i produkterna är kända för att vara allergiframkallande eller hormonstörande. Naturskyddsföreningen inleder Miljövänliga veckan med att berätta om kampanjen Fräsch på riktigt och varför det är viktigt att välja miljövänliga produkter.
Ingår i Miljövänliga veckan: Fräsch på riktigt.

kl. 13.00-15.00 Workshop: Tillverka miljövänliga hudvårdsprodukter
Kom och lär dig hur du enkelt kan tillverka dina egna hudvårdsprodukter av råvaror som finns i de flesta skafferier. Drop in. Materialkostnad. Ingår i Miljövänliga veckan: Fräsch på riktigt.

Söndag 2 oktober kl. 14.00-15.00
Föredag: Guld
Nyfiken på guldvaskning? Lars Guldström berättar om guldvaskning och om guld som mineral. Samarrangemang med Göteborgs Geologiska Förening.

Torsdag 6 oktober kl. 17.00-20.00
kl. 17.00-20.00 Workshop: Tillverka miljövänliga hudvårdsprodukter
Kom och lär dig hur du enkelt kan tillverka dina egna hudvårdsprodukter av råvaror som finns i de flesta skafferier. Drop in. Materialkostnad. Ingår i Miljövänliga veckan: Fräsch på riktigt.

kl. 17.00-18.45 Dinosaurier - kursnyhet på museet!
Start för Folkuniversitetets kurs om dinosaurier för barn och vuxna tillsammans. Tre kurstillfällen under hösten. Endast föranmälan: www.folkuniversitetet.se eller tel. 031-10 65 52.

kl. 18.00-19.00 Föredrag: Skit i havet! Vem har ansvar?
Trots komplexa regelverk finns det mängder av plast i havet, övergödning och kraftigt minskade ålgräsängar. Vi har långt kvar till att nå målet om ett rent hav. Men vem har ansvar? Lena Gipperth, professor i miljörätt vid Göteborgs universitet i ett föredrag som ingår i höstens föreläsningsserie på temat Vem bestämmer över havet? Samarrangemang med Havsnätverket Väst, Naturskyddsföreningen Göteborg.

Lördag 8 oktober kl. 12.00-15.00
kl. 12.00-12.30 Föredrag: Giftfria barn
Barn är känsligare för skadliga kemikalier än vuxna, men det finns mycket du kan göra själv för att minska risken att ditt barn skadas. Kom och få en snabbgenomgång av Malin Sairio, miljövetare som brinner för miljövänliga produkter till sig själv, sina barn och sitt hem.
Ingår i Miljövänliga veckan: Fräsch på riktigt.

kl. 12.30-13.00 Föredrag: Giftfritt hem
Hur många kemikalier använder vi varje dag, trots att vi inte vet hur de påverkar oss? Kom och få smarta tips om vilka produkter du enkelt kan byta ut och hur du kan känna dig tryggare när du handlar nya. Malin Sairio, miljövetare som brinner för miljöväliga produkter till sig själv, sina barn och sitt hem. Ingår i Miljövänliga veckan: Fräsch på riktigt.

kl. 13.00-15.00 Workshop: Tillverka miljövänliga hudvårdsprodukter
Kom och lär dig hur du enkelt kan tillverka dina egna hudvårdsprodukter av råvaror som finns i de flesta skafferier. Drop in. Materialkostnad. Ingår i Miljövänliga veckan: Fräsch på riktigt.

11 oktober-6 november
Utställning: Fairytale
Under vecka 41 och 42 uppmärksammar vi kampanjveckorna Fairtrade Fokus. Miniutställningen Fairytale berättar om Fair Trade och hur det kan göra skillnad. Bilder och berättelser från produktion i Afrika, Asien och Latinamerika. Samarrangemang med Fairtrade och Fair Trade Återförsäljarna.

Torsdag 13 oktober kl. 18.00-19.00
Föredrag: För en mer rättvis handel
Har du tänkt på att ditt val vid butikshyllan kan påverka människor och miljö på andra sidan jordklotet? Pernilla Stamm´ler Jaliff från organisationen Fair Trade Återförsäljarna berättar om Fair Trade och de olika märkningar som finns på den svenska marknaden och hur du själv kan göra skillnad för människor i länder med utbredd fattigdom. Fairtrade-märkta erbjudanden i Museets butik och i Malmska valen Kök & Kafé. Samarrangemang med Fairtrade och Fair Trade återförsäljarna.

Lördag 15 oktober kl. 12.00-14.00
Fråga en expert: Sten och Ben
Idag kan du träffa museets geolog och osteolog och lära mer om bergarter och skelett. Passa på att ställa frågor och ta gärna med stenar och ben, som du vill veta mer om. Drop in.

Torsdag 20 oktober
kl. 11.00-20.00 Årets stora fikadag - Fairtrade Challenge
Kom till Malmska valen Kök & Kafé och var med i årets stora Fairtrade-fika! Idag har vi givetvis ett Fairtrade-märkt fikaerbjudande. Ju fler vi blir som fikar Fairtrade-märkt, desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra varor.

kl. 16.00-18.00 Rockklubben: Lös den hemliga koden!
Välkommen med på en spännande aktivitet och lös den hemliga koden, som ger dig ett ormkännardiplom. Du kan lösa uppdraget själv eller tillsammans med en kompis. Starta när du vill mellan kl. 16 och 18, uppdraget tar cirka 45 minuter att lösa. Rockklubben är museets klubb för dig mellan 6-12 år.

kl. 16.00-19.00 Slöjdcafé
Gillar du att sy, sticka, virka  och skapa med händerna? Kom och prova på hantverk tillsammans med andra eller ta med eget handarbete, om du vill. Vi fikar, tränar på svenska och umgås. Drop in. Ingen föranmälan.

kl. 18.30-19.30 Bildföredrag
Museets vänförening, Göteborgs Biologiska Förening, bjuder in till föredrag för gamla och nya medlemmar. Föreläsare och tema presenteras inom kort.
Se även www.biologiskaforeningen.se

Senast uppdaterad 2016-08-26