Kalendarium 2016

Här samlar vi alla programpunkter, föreläsningar och evenemang. I vår kalender hittar du aktiviteter vi är med och arrangerar både utanför och på museet.

Våra vänföreningar

Vi arrangerar flera aktiviteter tillsammans med våra vänföreningar. Kika gärna in på föreningarnas egna hemsidor.

Göteborgs Biologiska Förening
Göteborgs Ornitologiska Förening
Göteborgs Geologiska Förening
Västsvenska Entomologklubben
Göteborgs Fågelförening 

Samarbete:

Programverksamheten på Göteborgs Naturhistoriska Museum anordnas i samarbete med Folkuniversitetet.

 

Kalender för 2016

Vi fyller regelbundet på med föreläsningar och evenemang. Håll utkik för tillägg och ändringar i programmet.

Juni

Torsdag 2 juni kl. 18.00-19.30
Vad är en orm?
Passa på att fråga vår expert om allt du vill veta om ormar! Museets zoolog Göran Nilsson berättar om ormars liv och visar även några levande ormar. Aktiviteten passar alla åldrar. Kort introduktion kl. 18.00 och därefter drop in. Besök gärna museets utställningar, fika i Malmska valen Kök & Kafé eller ta en titt i Museibutiken. Kvällsöppet till kl. 20.00.

Torsdag 9 juni kl. 17.00-20.00  
West Pride-kväll på museet
kl. 17.00 och 18.00  Familjer och könsroller i djurvärlden

I naturen finns en mångfald av familjekonstellationer. Är det sant att en nyfödd blåval kan väga 2,5 ton och att det är sjöhästhanen som föder ungarna?  Följ med på en visning bland familjer och djurungar och få svar på dessa frågor och mycket mer!
För familjer och barn 7-12 år. Programmet ingår i West Pride 2016. Fri entré till museet idag för dig som har Festivalarmband.

kl. 18.30  Hur gör djur?
I djurens värld är sex och samlevnad ett tema med oändliga variationer. Vissa djur struntar i det helt och hållet, hos några föder hannarna ungar och andra byter kön lite som det passar. Följ med på en visning och utmana gärna museets zoologer och försök komma på en samlevnadsform som inte redan finns i djurvärlden. För tonåringar och vuxna. Programmet ingår i West Pride 2016. Fri entré till museet idag för dig som har Festivalarmband.

Juli

5 juli – 14 augusti 
Dagligen tisdagar-söndagar kl. 14.00-14.30          
Museet runt på 30 minuter - guidad visning i museet
Följ med museivärden jorden runt och upptäck djur från hela världen! Museivisning som passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré, men hämta din gratisbiljett i receptionen. Max 20 deltagare, så först till kvarn!

Torsdag 7 juli kl. 18.00-18.45                 
Temavisning: Australiens djur - från dreamtime till nutid 
Välkommen på en guidad visning för hela familjen bland museets fascinerande djur från Australien. Pedagog Christel Ek-Williamsson bjuder på både otroliga fakta och mytologiska berättelser om djuren. Visningen passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré, men hämta din gratisbiljett i receptionen. Max 20 deltagare, så först till kvarn!

Torsdag 14 juli kl. 18.00-18.45
Temavisning:  Sexuellt urval i djurriket
Är det inte väldigt otympligt för en påfågel att flyga med sin enorma stjärt? Eller märkligt att vissa hanspindlar faktiskt verkar överlåta sin kropp som måltid till honan i samband med parning? Biolog Ted Slight berättar om sexuellt urval och evolution och visar fascinerande exempel i museet. Visning för tonåringar och vuxna. Ingen avgift utöver museientré, men hämta din gratisbiljett i receptionen. Max 20 deltagare, så först till kvarn!

Torsdag 21 juli kl. 18.00-18.45               
Temaguidning: Hur gjorde vi då?
Hur gjorde vi förr när förråden ekade tomma och ordet butik inte var uppfunnet? Vad krävdes för att kunna mätta sin familj även under de bistraste vintermånaderna? Med utgångspunkt i arkeologin berättar arkeolog Sabine Lind om hur vi människor använde naturresurser under forntiden, hur vi jagade älg, fiskade och hur vi skapade verktyg av naturmaterial. Visningen passar yngre besökare och alla nyfikna vuxna. Ingen avgift utöver museientré, men hämta din gratisbiljett i receptionen. Max 20 deltagare, så först till kvarn!

Torsdag 28 juli kl. 18.00-18.45
Temaguidning: Afrika mitt i Slottsskogen
Följ med pedagog Christel Ek-Williamsson på en spännande resa till den afrikanska kontinenten och stifta närmare bekantskap med djuren därifrån. Visningen passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré, men hämta din gratisbiljett i receptionen. Max 20 deltagare, så först till kvarn!

Augusti

T.o.m 14 augusti 
Dagligen tisdagar-söndagar kl. 14.00-14.30          
Museet runt på 30 minuter - guidad visning i museet
Följ med museivärden jorden runt och upptäck djur från hela världen! Museivisning som passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré, men hämta din gratisbiljett i receptionen. Max 20 deltagare, så först till kvarn!

4 augusti kl. 18.00-18.45   
Temaguidning: Svenska djur i folktro och mytologi
I kväll får du möta våra vilda, svenska djur och höra pedagog Christel Ek-Williamsson berätta om deras betydelse i folktron och mytologin. Visningen passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré, men hämta din gratisbiljett i receptionen. Max 20 deltagare, så först till kvarn!

6-14 augusti    
Västerhavsveckan – en temavecka för havsmiljön
Museet medverkar i aktiviteter i Nordstan, Askimsviken och på Smögen under Västerhavsveckan. Se www.vasterhavsveckan.se för utförligt program och tider. 

9 augusti kl. 12.00-14.00
Liv i löv på Blå Stället
Kom och upptäck livet bland löven tillsammans med museets pedagoger Maria Carlson och Ola Brusehed på Blå Stället i Angered. Genom att undersöka vad som finns bland löven får du vara med på en rolig upptäcktsresa i småkrypens värld. Du får låna utrustning för att själv samla in småkryp, precis som en forskare! I stereoluppen kan du sedan se småkrypen i förstorning.

11 augusti kl. 17.00-19.30
Gå in i Malmska valen!

Ikväll tar vi fram stegarna och låter dig kliva in i den 150-åriga Malmska valens gap, världens enda monterade blåval. Passa på att hör berättelsen om hur valen strandade och till slut hamnade på museum.

Lördag 27 augusti kl. 12.00-15.00
Familjedag: Keep the planet alive
Idag avslutar vi utställningen Keep the planet alive och gör ett avstamp för fortsatt engagemang för en hållbar framtid tillsammans
kl. 12.00 Författaren och miljöskribenten Stefan Edman och Mariya Voyvodova, kommunalråd i Göteborg med ansvar för bl.a. ungdomsfrågor och mänskliga rättigheter.
kl. 13-15 Målarverkstad för barn och unga
kl. 13.00 Visning av fotoutställningen ”Jorden vi ärvde”
kl. 14.00 Familjevisning i museet på temat utrotningshotade djur.  

Sommarprogrammet uppdateras inom kort!

Senast uppdaterad 2016-06-20