Träffa oss på Vallgravsmetet

Torsdag den 25 maj från kl.11.30 finns tre av våra biologer på plats i centrala Göteborg under Vallgravsmetet. Vi svarar gärna på frågor om fisk och artbestämmer fisken som tas upp ur vallgraven. Hoppas vi ses!

Metare längs med vallgraven. Foto: Eva Andreasson

Fråga oss om fisk och marinbiologi

Museet finns på plats med tre biologer under årets upplaga av Sportfiskarnas arrangemang "Vallgravsmetet". Vallgravsmetet äger traditionsenligt rum i slutet av maj och är en metartävling som utspelar sig längs med vallgraven i centrala Göteborg. Vi finns där för att hjälpa till att artbestämma fiskarna som metarna får upp eller svarar på frågor om fisk och marinbiologi. Håll utkik efter oss! 

Provtagning på fisken hjälper miljöförvaltningen

När tävlingen är slut tar vi med fisken som vi fått in under dagen och åker tillbaka till museet. Vi tittar på fiskarna och artbestämmer dem samt mäter och väger varje fisk. På några av dem tar vi även prover - oftast rör det sig om abborre, braxen, id och mört. Detta gör vi för att se om det finns några miljögifter (ex. kvicksilver, bly, kadmium) i fisken och hur mycket. Vi jämför årets prover med tidigare år och kan utläsa om det har blivit mer eller mindre miljögifter i fisken. Vill du veta mer om vad proverna visar? Resultaten publiceras i Miljöförvaltningens rapportserie. Läs mer på miljöförvaltningens webbplats

Forskare och myndigheter använder uppgifterna

Alla uppgifter vi samlar om fisken från Vallgravsmetet gör att forskare och myndigheter bland annat kan titta vidare på vilka arter som rör sig i vallgreven, hur fiskens storlek och antal förändras över tid. De kan också se om det har blivit mer eller mindre miljögifter i vallgraven.