Kalendarium 2017

Här samlar vi alla programpunkter, föreläsningar och evenemang. I vår kalender hittar du aktiviteter vi är med och arrangerar både på och utanför museet.

Samarbete:

Programverksamheten på Göteborgs Naturhistoriska Museum anordnas i samarbete med Folkuniversitetet.

 

Våra vänföreningar

Vi arrangerar flera aktiviteter tillsammans med våra vänföreningar. Kika gärna in på föreningarnas egna hemsidor.

Göteborgs Biologiska Förening
Göteborgs Ornitologiska Förening
Göteborgs Geologiska Förening
Västsvenska Entomologklubben
Göteborgs Fågelförening 

Kalender för 2017

Vi fyller regelbundet på med föreläsningar och evenemang. Håll utkik för tillägg och ändringar i programmet.

Augusti

Varje dag tis-sön t.o.m. 13 augusti kl.14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Passar alla åldrar.
Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn. OBS! Tyvärr är visningen inställd lördag den 12 augusti och söndag den 13 augusti p.g.a. sjukdom.

Torsdag 3 augusti kl. 18.00-19.00 
Guidad visning: Djurlivet i Västerhavet 
Följ med marinbiolog Anna-Li Jonsson på en tur i de marina delarna av museet och lär dig om ekologi och mångfald hos djur som lever i Västerhavet. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Lördag 5 augusti-söndag 13 augusti
VÄSTERHAVSVECKAN – en temavecka för havsmiljön               
Museet medverkar med aktiviteter i Nordstan och på Smögen. Se hela programmet på: www.vasterhavseckan.se

Torsdag 10 augusti
Livemusik med musiker från MUTE SWAN
Lyssna till livemusik från olika genrer. Musiker från bokningsbolaget MUTE SWAN uppträder på museet.
Speltider: kl. 15.00 Hannes Machado kl. 16.00 Salomon Jakobsson kl. 17.00 Tilde Hjelm kl. 18.00 Elina Ryd kl. 19.00  Amanda Elsa Larsson Läs mer om Mute Swan här

Torsdag 10 augusti 17.00-19.30                         
Gå in i Malmska valen!
I kväll kan du kliva in i Malmska valen, världens enda monterade blåval. Lyssna till berättelsen om hur valen strandade och hamnade på museum. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Ingen förbokning, först till kvarn.

Onsdag 16 augusti-torsdag 17 augusti
Göteborgs Kulturkalas
Museet medverkar med aktiviteter i Trädgårdsföreningen. Se hela programmet på: www.goteborgskulturkalas.se

Söndag 20 augusti kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Söndag 27 augusti kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Torsdag 31 augusti kl. 20.30-23.00                   
Fladdermusspaning i Slottsskogen
Vi börjar inne på museet med en kortare introduktion om fladdermöss med biolog Magnus Gelang, för att sedan gå ut tillsammans och upptäcka dem på riktigt. Sluttiden är preliminär. Ingen avgift.

September

Söndag 3 september kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Torsdag 7 september kl. 16.00-19.00
Slöjdtorsdag på Naturhistoriska
Kom och prova på hantverk tillsammans med andra! Återbrukskonstnär Marise Silva Lember visar och inspirerar till fritt broderi. Ta gärna med eget handarbete om du vill. Avgift: 30 kr. Drop in.


Fredag 8 september kl. 11.30-12.00
Lilla Kulturarvsdagen: Familjevisning 
På Göteborgs Naturhistoriska Museum finns djur från alla världens hörn, men har du funderat på varför de står här och hur de monteras? Välkommen på en barnvagnsanpassad tur genom museet där museipedagogen visar och förklarar. Samling: vid Späckhuggaren, plan 3. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Söndag 10 september kl. 14.00-15.30
Kulturarvsdagen: Djur genom historiens fönster
Museets föremål är flyttdjur: de har flyttats från naturen in i människans kultur. Vad berättar djuren i denna miljö? Vilka traditioner är museet en del av? Idéhistorikern Björn Billing och biologen Kennet Lundin guidar dig genom museets kulturhistoria. Vi startar med ett föredrag och avslutar i utställningarna. Samling: Föreläsningssalen. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Torsdag 14 september kl. 18.00-19.00
Föredrag: Expedition Norge – i lunnefågelns spår
Naturskyddsfotograf Lisa Sihlberg reser jorden runt för att dokumentera hoten mot vår natur. Nyligen gick expeditionen till ön Runde på den vackra, norska västkusten. I Sverige är lunnefågeln utrotad och hotas nu även i Norge av överfiske, klimathot och plastavfall. Hör om expeditionen och hur vi kan minska hoten mot natur. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Söndag 17 september kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Torsdag 21 september kl. 18.00-19.30 
Föredrag: Moder Jord – för god att kolsyra 
En ståuppföreläsning om klimat och konsumtion med musikern, underhållaren och koldioxidbantaren Staffan Lindberg - för dig som undrar hur allting ska gå. Varför det blev som det blev? Och vad vi ska göra nu? Vad en gör när en sett för många teveprogram och läst alldeles för många larmrapporter om de skenande klimatförändringarna och våra alltmer slitna klot? Ska vi låtsas som ingenting eller göra något åt det? Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Ingen förbokning, först till kvarn.

Lördag 23 september kl. 12.00
Vernissage: Fladdermöss - i en värld av mörker
Vernissage för höstens fladdermusutställning. Under årmiljoner har fladdermössen anpassats till att se med ljud och använda mörkret som skydd. Men natten blir till dag i vår upplysta värld. En utställning av Jens Rydell, docent och fladdermusforskare. Utställningen pågår t.o.m. 28 januari.


Söndag 24 september kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Torsdag 28 september kl. 16.00-19.00 
Slöjdtorsdag på Naturhistoriska
Gillar du att skapa med händerna? Kom och prova återbruksslöjd tillsammans med andra. Återbrukskonstnär Marjan Jabinpishe visar hur vi gör fina blommor och värmeljushållare av återvunna läskburkar. Du kan också ta med eget handarbete om du vill. Avgift: 30 kr. Drop in.

Torsdag 28 september kl. 17.00
Vernissage: Avsides
Vernissage för utställningen Avsides. Rumsliga, platsspecifika verk uppförda på sällan beskådade platser i norra Dalsland och norra Bohuslän. En utställning i form av stora fotografier av konstnären Anders Johanssons tidigare utförda och nu borttagna installationer. Utställningen pågår t.o.m. 1 april.

Torsdag 28 september kl. 18.00-19.00
Föredrag: Svinnlandet
Författaren och dumpstraren Andreas Jakobssons familj lever nu nästan helt gratis, av sådant "som pappa hittat på natten". Middagarna och råvarorna har blivit lyxigare än någonsin. Men varför slängs så otroligt mycket mat? Hör Andreas berätta om svinnet i hela livsmedelskedjan och om möjliga lösningar. Ekonomiskt har vi råd att kasta mat, men klimat- och miljömässigt kommer det inte att hålla länge till. Ingen avgift utöver museinentré. Ingen förbokning, först till kvarn.

Lördag 30 september - söndag 7 oktober
MILJÖVÄNLIGA VECKAN: FRÄSCH PÅ RIKTIGT
Visste du att vanliga hygienprodukter kan innehålla ämnen som stör hormonerna, ger allergier och skräpar ner havet med plast? Som tur är finns det bra alternativ! Miljövänliga veckan fortsätter i år på temat Fräsch på riktigt och vi välkomnar dig till två temahelger om hudvårdsprodukter som är bra både för kroppen och naturen. Lär dig att göra egna miljövänliga produkter, lyssna på föredrag eller varför inte prova att bli professionellt sminkad eller låta barnen få en fin ansiktsmålning?
Miljövänliga veckan är ett samarrangemang med Naturskyddsföreningen i Göteborg, Hantverksprogrammet Hår- och Makeupstylist på Drottning Blankas gymnasium och Moyana Corigan AB och ingår i Framtidsveckan 2017 - Göteborgs största hållbarhetsfestival.

Lördag 30 september kl. 12.00-16.00
Workshop: Tillverka en miljövänlig kroppsscrub
Kom och lär dig att tillverka en miljövänlig kroppsscrub. Vi visar hur du gör och du får ta med din provburk hem. Drop in. Avgift 30 kr.

Lördag 30 september kl. 12.00-16.00
Prova ekologiskt smink
Kom och prova att bli sminkad med ekologiskt och naturligt smink av elever från Hantverksprogrammet Hår- och Makeupstylist på Drottning Blankas gymnasium. Drop in. Ingen avgift utöver museinentré.

Lördag 30 september kl. 12.00-16.00
Ansiktsmålning
Alla barn kan få en fin och fantasifull ansiktsmålning med ekologiska färger av elever från Hantverksprogrammet Hår- och Makeupstylist på Drottning Blankas gymnasium. Drop in. Ingen avgift.

Lördag 30 september kl. 12.30-13.15
Föredrag: Naturligt snygg
Hur blir en snygg och fräsch utan att använda gifter? Vad är skillnaden mellan ekologisk och naturlig kosmetika? Kom och bli inspirerad av bloggaren och författaren Hannah Sjöström från bloggen Naturligt Snygg. Ingen avgift utöver museinentré. Ingen förbokning, först till kvarn. 

Oktober

Söndag 1 oktober kl. 12.00-16.00
Workshop: Tillverka en miljövänlig kroppsolja
Kom och lär dig att tillverka en miljövänlig kroppsolja. Vi visar hur du gör och du får ta med din provburk hem. Drop in. Avgift 40 kr.

Söndag 1 oktober kl. 12.00-16.00
Prova ekologiskt smink
Kom och prova att bli sminkad med ekologiskt och naturligt smink av elever från Hantverksprogrammet Hår- och Makeupstylist på Drottning Blankas gymnasium. Drop in. Ingen avgift utöver museinentré.

Söndag 1 oktober kl. 12.00-16.00
Ansiktsmålning
Alla barn kan få en fin och fantasifull ansiktsmålning med ekologiska färger av elever från Hantverksprogrammet Hår- och Makeupstylist på Drottning Blankas gymnasium. Drop in. Ingen avgift.

Söndag 1 oktober kl. 12.30-13.15
Föredrag: Mikroplast i badrumsskåpet
Visste du att det kan dölja sig miljontals plastpartiklar i ditt badrumsskåp? Partiklar som efter användning på din hud sköljs ut i havet. Hör marinbiologer från Naturskyddsföreningens Havsnätverket Väst berätta om källorna till mikroplast i våra hushåll och hur vi kan undvika att dessa hamnar i ekosystemen. Ingen avgift utöver museinentré. Ingen förbokning, först till kvarn. 

Söndag 1 oktober kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Torsdag 5 oktober kl. 18.00-19.30
Seminarium: varför tas inte klimatvetenskapen på allvar?
Trots Parisavtalet är klimatfrågan fortfarande en politisk stridsfråga. Varför är det så? Hör forskarpresentationer och samtal om olika former av klimatförnekelse. Ingen avgift utöver museinentré. Ingen förbokning, först till kvarn. Samarrangemang med Göteborgs och Linköpings Universitet och Stiftelsen Wilhelm och Martina Lundgrens vetenskapsfond. Programmet ingår i Framtidsveckan 2017 - Göteborgs största hållbarhetsfestival.

Lördag 7 oktober kl. 12.00 och 14.00
Kurs: Tillverka miljövänliga hudvårdsprodukter
Tillsammans med erfarna tillverkare av ekologisk och naturlig hudvård och smink får du göra en body butter och en kroppsolja att ta med hem. Kursavgift inklusive material: 100 kr. Kursledare från ekologiska smink- och hudvårdsföretaget Moyana Corigan AB. Begränsat antal platser. Förbokning från 12 september i museireceptionen, tel 010-441 44 01.

Lördag 7 oktober kl. 12.00-16.00
Prova ekologiskt smink
Kom och prova att bli sminkad med ekologiskt och naturligt smink av elever från Hantverksprogrammet Hår- och Makeupstylist på Drottning Blankas gymnasium. Drop in. Ingen avgift utöver museinentré.

Lördag 7 oktober kl. 12.00-16.00
Ansiktsmålning
Alla barn kan få en fin och fantasifull ansiktsmålning med ekologiska färger av elever från Hantverksprogrammet Hår- och Makeupstylist på Drottning Blankas gymnasium. Drop in. Ingen avgift.

Söndag 8 oktober kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Torsdag 12 oktober kl. 17.00-20.00
Kurs: Teckning på Naturhistoriska
Studera djuren på museet samtidigt som du övar upp ditt tecknande. 8 tillfällen, torsdagar t.o.m. 7 december. Info och anmälan: Folkuniversitetet Art College. Tel 031-10 65 08.

Torsdag 12 oktober kl. 18.00-19.00
Föredrag: Sydamerikansk forskning - vad har vi lärt oss?
Hur har det tropiska bältet i den amerikanska kontinenten blivit världens artrikaste område? Genom att länka samman forskning om arters ursprung med t.ex. klimatförändringar har nya fakta kommit fram.
Alexandre Antonelli är föreståndare för Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier och professor vid Institutionen för Biologi och Miljövetenskap vid Göteborgs Universitet. I kväll presenterar han resultaten som har vänt upp och ned på all tidigare kunskap. Ingen avgift utöver museientré. Ingen förbokning, först till kvarn.

Fredag 13 oktober kl. 15.30
Guidad visning på persiska (فارسی) 
Följ med på en guidad visning och upptäck djur från hela världen. Museivisning som passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Fredag 13 oktober kl. 16.00
Guidad visning på arabiska (العربية)
Följ med på en guidad visning och upptäck djur från hela världen. Museivisning som passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Lördag 14 oktober kl. 14.00-15.00
Föredrag: Fladdermöss i mörkaste Afrika
Möt en fascinerande fladdermusfauna i Kenya, där natten fortfarande är mörk. Ett föredrag av Aziza Zuhura från National Museum of Nairobi i samarbete med fladdermusforskare Jens Rydell. Ingen avgift utöver museientré. Ingen förbokning, först till kvarn.

Söndag 15 oktober kl. 12.00-15.00
Rockklubben: Fladdermuspyssel
Kom och skapa fladdermöss tillsammans med oss! Vi tar fram allt från vårt pysselförråd för att du ska kunna skapa din egen drömfladdermus. Hur skulle den se ut? Välkommen på en pysseldag inspirerad av de flygande däggdjuren. Drop in i museets klassrum.

Söndag 15 oktober kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Torsdag 19 oktober kl. 16.00-19.00
Slöjdtorsdag på Naturhistoriska
Gillar du att skapa med händerna? Textil- och återbrukskonstnär Erika Ticona inspirerar och lär ut knytnävsflätning, en flätningsteknik som använts i Anderna sedan urminnes tider. Du kan också ta med eget handarbete om du vill. Avgift: 30 kr. Drop in.

Torsdag 19 oktober kl. 18.00-19.00
Föredrag: Raps - framtidens klimatsmarta proteinkälla?
Världens befolkning växer. En del av det animaliska proteinet behöver bytas ut mot vegetabiliskt för att minska växtgasutsläppen. Hör livsmedelsforskare Karolina Östbring, Lunds Universitet, om utmaningarna med att göra rapsen till en svensk konkurrent till soja i livsmedelshyllorna. Ingen avgift utöver museinentré. Ingen förbokning, först till kvarn. 

Lördag 21 oktober
TEMADAG: OMSTÄLLNING PÅGÅR!
Vad kan du och jag göra för att bidra till den nödvändiga omställningen till ett hållbart samhälle? Vad gör politiker och företag? Hur kan vi resa och semestra smartare och samverka för att minska konsumtionen? Kan vi odla där vi bor istället för att importera livsmedel? Kom och bli inspirerad genom föredrag och träffa representanter för innovativa, klimatsmarta lösningar.Ingen avgift utöver museinentré. Ingen förbokning, först till kvarn.  Temadagen är ett samarrangemang med Naturskyddsföreningen i Göteborg.

kl. 12.00-12.45
Föredrag: Framtiden - elektrisk, självkörande och delad?
Dålig luft, trängsel, stress och buller är vardag för många göteborgare. Bilen är inte en frihetssymbol för alla. Kan vi ställa bilen och uppleva riktig frihet? Karin Ryberg, regionutvecklare på Västra Götalandsregionen, berättar om hållbart resande och målet om det goda livet, för alla.

kl. 13.00-13.45
Föredrag: Kollaborativ konsumtion - tillgång framför ägande
Varför ska vi hyra, låna, byta, dela och ge? Vad kan du hitta på Smarta Kartan? Och vad är egentligen kollaborativ konsumtion? Humanekolog Emma Öhrwall, medgrundare till föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg, ger tips och berättar om varför det inte alltid är smartast att äga prylarna själv.

kl. 14.00-14.45
Föredrag: Från odlingslåda till hektar
Hur kan stadsodling bidra till ökad social hållbarhet, biologisk mångfald och integration? Martin Berg, planeringsledare på Fastighetskontoret, berättar om Göteborgs stads arbete för att skapa förutsättningar för odling - från hobbyodling i föreningsform till kommersiell odling.

kl. 15.00-15.45
Föredrag: Hemester - hållbar semester?
Semesteraktiviteter står för en stor andel av våra klimatbelastande utsläpp. Hur ser dagens semestervanor ut? Är "hemester" ett attraktivt alternativ till cityweekends med flyg? Anna Elofsson, doktorand i hållbar konsumtion på Chalmers, ger fakta, tips och inspiration.

Söndag 22 oktober kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Torsdag 26 oktober kl. 18.00-19.00
Föredrag: Följ med till Lapplandsfjällen!
Ikväll förflyttar vi oss till världsarvet Laponia och Abiskoområdet. STF-guiden Göran Forsell berättar om fjällnatur, turism och den påverkan som samhällsutvecklingen haft i fjällen sedan slutet av 1800-talet. En utveckling som gett oss möjlighet att på ett enkelt sätt uppleva Lapplandsfjällen. Ingen avgift utöver museinentré. Ingen förbokning, först till kvarn. Samarrangemang med Svenska Fjällklubben.

Fredag 27 oktober kl. 15.30
Guidad visning på persiska (فارسی) 
Följ med på en guidad visning och upptäck djur från hela världen. Museivisning som passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Fredag 27 oktober kl. 16.00
Guidad visning på arabiska (العربية)
Följ med på en guidad visning och upptäck djur från hela världen. Museivisning som passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Lördag 28 oktober - fredag 3 november
HÖSTLOV PÅ MUSEET

Lördag 28 oktober - söndag 29 oktober kl. 12.00-15.00
SKAPA: Återbruksverkstad för hela familjen
Var kreativ tillsammans med återbrukskonstnär Marise Silva Lember och skapa något fint av sådant du oftast stlänger. Drop in. Avgift 30 kr.

Söndag 29 oktober kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Måndag 30 oktober - fredag 3 november kl. 13.00-15.00
UPPTÄCK: Skelett
Välkommen att utforska skelett och tänder från olika djur. Du får känna på tänder och skallar från växt-, kött- och allätare. Kan du se vem som äter vad? Vad tror du dina tänder passar väst till att äta? Drop in. Ingen avgift.

Torsdag 2 november kl. 18.00-18.30 och 19.00-19.30
Halloween på Naturhistoriska
Välkommen till ett nedsläckt museum! I ficklampans sken visar våra kryptozoologer sina upptäckter. Följ med på en guidad tur bland sjöodjur, fladdermöss och andra mystiska varelser. Från 7 år. Förköp från 10 oktober. Kostnad 50 kr per person + årskort för alla över 25 år. Du kan även upptäcka museet på egen hand med din ficklampa.

Söndag 5 november kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Torsdag 9 november kl. 16.00-19.00
Slöjdtorsdag på Naturhistoriska
Kom och prova återbruksslöjd tillsammans med andra! I dag förvandlar vi återvunna glasburkar till vackra ljuslyktor. Återbrukskonstnär Marjan Jabinpishe lär oss decoupage-teknik. Du kan också ta med eget handarbete om du vill. Avgift: 30 kr. Drop in.

Torsdag 9 november kl. 18.00-19.00
Föredrag: Människan, andra jordlingar och klimatet
Alla våra miljöproblem utgår från samma grundorsak: när människor blir fler så blir jordens vilda växter och djur färre - med miljöproblem som oundviklig följd. Kan vi vända den negativa trenden och därmed skapa en ljus framtid för oss och alla andra jordlingar? Hör museets biolog Leif Lithander berätta. Ingen avgift utöver museinentré. Ingen förbokning, först till kvarn.

Lördag 11 november kl. 12.00, 13.00 och 14.00
Guidad visning: Kika in bakom kulisserna
Ta en tur bland skelett, horn och spritpreparat i våra magasin. Museipersonalen finns på plats och svarar gärna på frågor. Cirka 30 minuter. Ingen avgift utöver museinentré. Ingen förbokning, först till kvarn.

Lördag 11 november kl. 15.00
Guidad visning på persiska (فارسی) 
Följ med på en guidad visning och upptäck djur från hela världen. Museivisning som passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Lördag 11 november kl. 15.30
Guidad visning på arabiska (العربية)
Följ med på en guidad visning och upptäck djur från hela världen. Museivisning som passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Söndag 12 november kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Torsdag 16 november kl. 17.00-17.45
Rockklubben: Fladdermushörseln och andra roliga sinnen
Vi människor är utrustade med minst fem fantastiska sinnen. Finns det djur som har andra sinnen än oss? Svaret är ja! Kom och hör om fladdermössens fantastiska hörsel, vad flugorna gör när de går på tårtan och fiskarnas streck på sidan av kroppen. Ingen föranmälan.

Torsdag 16 november kl. 18.00-19.30
Föredrag: Bli snyggare, sundare och rädda världen på köpet
En stor del av den mat vi äter skadar både miljön och vår hälsa. Om vi minskar på köttet, äter mer grönt, köper ekologiskt och säsongsbaserat - vad får det för effekt? Journalisten och författaren Daniel Öhman delar med sig av verktygen för att rädda vår planet - och oss själva på köpet. Daniel arbetar på Sveriges Radio och belönades med Stora journalistpriset för sin P1-granskning Matens pris. Ingen avgift utöver museinentré. Ingen förbokning, först till kvarn. Samarrangemang med Naturskyddsföreningen i Göteborg.

Lördag 18 november
TEMA: KLIMATSMART PÅ MENYN
En temadag om kopplingen mellan vår mat och klimatförändringarna med föredrag, samtal och provsmakningar! Vad betyder miljömärkningarna egentligen? Vad finns det för klimatsmarta lösningar? Under dagen kommer det också bjudas på klimatsmart provsmak, samtal med representanter för innovativa, klimatsmarta produkter och företag samt utställningar om olika typer av livsmedel och miljömärkningar. Samarrangemang med Natuskyddsföreningen i Göteborg.

kl. 12.00-12.50
Föredrag: Hur klimatsmart är fisken?
Hur klimatsmart är egentligen fisken och skaldjuren vi äter? Olika typ av sjömat har olika klimatbelastning beroende på fångstmetod - vad ska en välja? Och hur fungerar egentligen KRAV-certifieringen av fisk? Om livscykelanalyser och KRAV-certifiering av fisk med Kristina Bergman från RISE, Research Institutes of Sweden. Ingen avgift utöver museinentré. Ingen förbokning, först till kvarn.

kl. 13.00-13.50
Föredrag: Maten och klimatet - hur kostval och lantbruk påverkar miljön
Rasmus Einarsson, forskare på Chalmers inom lantbruk och miljöproblem, berättar om förhållandet mellan mat, lantbruk och klimat i Sverige och Europa. Han berättar om begreppet "klimatbokföring" och om vikten av att ställa rätt frågor och navigera mellan motstridiga budskap i klimat- och livsmedelsdebatten. Ingen avgift utöver museinentré. Ingen förbokning, först till kvarn.

kl. 14.00-14.50
Föredrag: Akvaponik - ett sätt att rädda haven?
Hör Niklas Wennberg från Stadsjord berätta om odling av fisk och grönsaker i slutna, gemensamma system i urban miljö. Akvaponik minskar näringsläckage och utstläpp och sparar på så sätt både land, vattendrag och hav från den negativa påverkan som odlingarna kan ha. Ingen avgift utöver museinentré. Ingen förbokning, först till kvarn.

Söndag 19 november kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Torsdag 23 november kl. 18.00-19.00
Föredrag: Stormusslor
De sötvattenslevande stormusslorna är spännande och viktiga djur! Visste du att de används för miljöövervakning? Flera av arterna är utrotningshotade. Hör museets biolog Ted vin Proschwitz berätta om bland annat flodpärlmusslan, känd för sin förmåga att producera pärlor och för att den kan bli mycket gammal. Ingen avgift utöver museinentré. Ingen förbokning, först till kvarn.

Lördag 25 november kl. 12.00-15.00
SKAPA: Hållbart adventspyssel
Idag pysslar vi med naturligt och återbrukat material och skapar något fint att pynta med inför advent och jul. Eller varför inte göra en egen adventkalender? För hela familjen. Drop in, ingen avgift. Sammarangemang med Naturskyddsföreningen.

Söndag 26 november kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Torsdag 30 november kl. 16.00-19.00
Slöjdtorsdag på Naturhistoriska
Prova återbruksslöjd tillsammans med andra! Textil- och återbrukskonstnär Erika Ticona lär oss en gammal flätningsteknik, där vi med trikåtyg från gamla t-shirts kan forma mattor, väskor och smycken. Du kan också ta med eget handarbete om du vill. Avgift: 30 kr. Drop in.

Torsdag 30 november kl. 18.00-19.00
Föredrag: Valar i svenska farvatten
På senare år har antalet valar, delfiner och tumlare vid svenska västkusten ökat. Svante Lysén, museets valexpert, ingår i ett nationellt nätverk som arbetar med valobservationer i svenska vatten. I kväll berättar han om intressanta valobservationer längs kusten. Ingen avgift utöver museinentré. Ingen förbokning, först till kvarn.

Söndag 3 december kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Fredag 8 december - söndag 10 december
JUL PÅ NATURHISTORISKA
Välkommen till ett julsmyckat museum! Den här helgen finns hantverkare på plats i vår julmarknad, Göteborgs Biologiska Förening säljer second hand-böcker och i butik och kafé finns julklappstips och hembakat. Du kan lära dig om småkrypen i granen och följa med på en tur genom museet med årets Nobelpris som tema. Missa inte heller att hälsa på tomten inne i Malmska valen och höra historien om hur världens enda monterade blåval hamnade på museet.

Fredag 8 december kl. 14.00-17.00
Julmarknad
Naturinspirerat hantverk, försäljning av second hand-böcker och julinspirerade erbjudanden i museets butik och kafé.

Lördag 9 december kl. 11.00-17.00
Julmarknad
Naturinspirerat hantverk, försäljning av second hand-böcker och julinspirerade erbjudanden i museets butik och kafé.

Lördag 9 december kl. 12.00-15.00
UPPTÄCK: Julexperiment
Vilka djur lever i våra granar? Är det bara ekorren eller finns det fler? Leta efter smådjur tillsammans med oss och titta på dem i förstoring. Förutom detta får du även prova på att göra andra roliga julexperiment. Drop in i museets klassrum. Ingen avgift.

Lördag 9 december kl. 12.00-16.00
Träffa tomten i Malmska valen
Missa inte att hälsa på tomten inne i Malmska valen och höra historien om hur världens enda monterade blåval hamnade på museet. Drop in. Ingen avgift utöver museientré för vuxna.

Söndag 10 december kl. 11.00-17.00
Julmarknad
Naturinspirerat hantverk, försäljning av second hand-böcker och julinspirerade erbjudanden i museets butik och kafé.

Söndag 10 december kl. 12.00-16.00
Träffa tomten i Malmska valen
Missa inte att hälsa på tomten inne i Malmska valen och höra historien om hur världens enda monterade blåval hamnade på museet. Drop in. Ingen avgift utöver museientré för vuxna.

Sömdag 10 december kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Årets Nobelpris går till...
Vem var Alfred Nobel? Varför finns Nobelpriset? Följ med museipedagogen på en visning där Nobelpriset 2017 står i fokus. Med hjälp av museets utställningar och samlingar förklarar vi på ett konkret och lättsamt sätt några av årets Nobelpristagare. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Torsdag 14 december kl. 17.00-20.00
Decemberkväll på museet
I kväll gör vi det extra mysigt på museet med glögg, julinspirerat i kafét och massor av julklappstips för alla åldrar i museets butik.

Söndag 17 december kl. 14.00-14.30
Guidad visning: Museet runt på 30 minuter
Följ med jorden runt och upptäck djur från hela världen! Passar alla åldrar. Ingen avgift utöver museientré för vuxna. Hämta din gratisbiljett i receptionen. Ingen förbokning, först till kvarn.

Torsdag 21 december kl. 17.00-20.00
Decemberkväll på museet
I kväll gör vi det extra mysigt på museet med glögg, julinspirerat i kafét och massor av julklappstips för alla åldrar i museets butik.

 

Senast uppdaterad 2017-08-01