Familjen som reser från Australien till Malmska valen

Malmska valen är speciell – inte bara för oss i Sverige. Tioåriga Piper och tolvåriga Connor Wallin har flera gånger berättat om valen i sin skola i Australien. Och i sommar ska hela familjen resa över jorden och möta valen i verkligheten.

Marcus och Belinda Wallin med barnen Piper och Connor. Foto: Privat

Höstlovsaktiviteter med valtema 

Malmska valens 150-årsjubileum är samma vecka som årets höstlov. 
Vecka 44 är våran pysselverkstad öppen. Givetvis pysslar vi på valtema.
Läs mer om höstlovsaktiviteterna

Sök bilder på Malmska valen

I vårt fotoarkiv har vi bilder på Malmska valen genom tiderna.
Sök i museets fotoarkiv

Malmska valen på Instagram

Under hösten har vi varje torsdag lagt upp bilder på Malmska valen på vårt Instagramkonto. Vill du själv tagga en bild på Malmska valen gör du det med #malmskavalen. Här ser du bilder som publicerats på Instagram med just denna taggen

Mer om blåvalar på webben

Vill du veta mer om blåvalar? Kolla in Väldsnaturfondens hemsida för mer blåvalfakta - både för barn och vuxna. 

Om blåvalar på Panda Planet (WWF:s community för unga)
Om valar och WWF:s arbete för att skydda dem

En fråga man inte får varje dag

En vacker höstdag dök ett mejl upp i museichefen Hans Peter Dahlgrens inkorg, och meddelandet var inte av den mest vanliga sorten.

Mejlet kom nämligen från familjen Wallin i australiensiska Adelaide som trots det långa avståndet var sugen på att besöka Malmska valen i sommar.

– Både mina föräldrar och morföräldrar pratade mycket om valen när jag var liten och det blev en stor grej för mig, säger pappa Marcus Wallin som är född i Göteborg men flyttade till Australien för snart 20 år sedan.

Passionen för valen har han sedan fört vidare både till sin fru Belinda och till dottern Piper och sonen Connor.

– När barnen var riktigt små och började skolan fick de göra så kallade show-and-tells för sina klasskamrater och då valde både Connor och Piper att berätta om Malmska valen. Nu när Piper är tio ville hon göra en presentation om valen igen och då tog hon reda på all fakta själv.

Populärt i skolan

Presentationerna har gått hem hos klasskompisarna i Adelaide.

– Det finns ju väldigt effektfulla bilder där man ser människor som sitter vid någon slags middagsbord inne i valen och skolkamraterna tyckte att det var häftigt när Piper kunde berätta att det ändå bara är en unge, säger Marcus Wallin.

Nästa sommar ska ni åka hit till Sverige och då ska ni uppleva valen på riktigt, inifrån dessutom. Varför vill ni så gärna göra det?

– Det började med att barnen frågade ”får vi se valen när vi åker till Sverige?”. Jag sa ja, och då frågade de ”får vi gå in i valen också?”. Då tittade jag efter och vad jag kunde se kan man inte göra det så ofta nuförtiden, men så tänkte jag att det kanske går ändå om man frågar snällt.

Och du fick ett positivt svar när du gjorde det?

– Ja, på en gång! Jag fick ett e-mail direkt från museichefen där det stod att ”säg bara till innan ni kommer så kan vi ordna det” och det blev ett stort jubel här hemma. Vi är himla glada och lite förvånade att museet faktiskt öppnar valen för oss. Det är dubbel glädje för oss, att både få se valen och att få så bra gensvar när vi hörde av oss.

Är du inte orolig att Connor och Piper har för stora förväntningarna på Malmska valen?

– Nej, det tror jag inte, men det handlar nog också om hur vi lägger upp besöket. Det finns ju så mycket annat att se på museet så det skulle vara bra om vi kunde ta valen sist, om det går alltså. Men i vilket fall som helst ska besöket bli väldigt roligt på många olika sätt för hela familjen.