Simba - ett äkta premiärlejon

Visste du att vi har en svensk filmskådespelare i utställningarna på Göteborgs Naturhistoriska Museum? När lejonet Simba kom till Sverige var han bara tre månader gammal och flyttade in i en villa i Tosseryd utanför Borås. Ungefär ett år senare hade han en kort karriär som filmstjärna i Filmen Lejon på stan med Nils Poppe.

Överst: Simba som unge
Nederst: Simba och Sigvard
Foto: Borås djurpark, copyright 

Ett lejon i Västgötaskogen

Sigvard Berggren, som senare grundade Borås djurpark, hade i flera år funderat på att ta hem ett lejon till Tosseryd, utanför Borås. Vid en resa i Sudan kom han förbi en bur där några jägare placerat två lejonungar efter att de skjutit deras mamma. Simba var den största och ilsknaste av de två och Sigvard bestämde sig snabbt att detta skulle bli hans lejon. Han skaffade en rejäl bur och förberedde sig på att få ett lejon som ressällskap i bilen hem till Sverige. I början var det inte så lätt att närma sig Simba. 

- Mat accepterar han nådigt, men vänskap vill han inte ha... Han äter sitt råa kött när jag kastar det åt honom, men när jag sträcker fram händerna för att smeka honom sätter han tänderna i dem också, skriver Sigvard i boken Simba - mitt lejon. 

Men relationen förbättrades redan på den långa bilturen hem och så småningom uppstod något som nästan skulle kunna beskrivas som vänskap. Simba flyttade in i ett rum i villan i Tosseryd och efter några försök att sätta koppel på lejonet gav Sigvard upp och lät Simba promenera fritt vid hans sida i skogarna.

Filmstjärnan Simba

När ryktet spred sig att det fanns ett livs levande lejon i Västgötaskogarna blev det en hel del tidningsreportage och Simba började så smått bli en riktig kändis. Han var med i radions lussefirande och när han var drygt ett år medverkade han till och med i filmen Lejon på stan. Filmen handlar om cirkusartisten Charlie som slutar som cirkusartist efter en olycka men som får rycka in när en cirkus kommer till stan och deras lejon rymmer. Charlie spelades av Nils Poppe och lejonet spelades av Simba. 

När Borås Djurpark öppnade blev Simba som nu hunnit bli fyra år, en av de första invånarna i parken. Här blev han snabbt en av de största publikfavoriterna.  

I augusti 1971 dog lejonet Simba. Han avlivades efter att ha skadats i en sammandrabbning med ett av de andra lejonen i parken. Efter döden skänktes han till Göteborgs Naturhistoriska Museum där han nu skådar ut över däggdjurssalen från sin plats ovanför trappan på andra våningen.