Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fågelgallerierna

I museets fågelgallerier kan du se fåglar från hela världen. Här finns mycket att upptäcka, allt från världens största - strutsar - till de allra minsta - kolibrier.

Pingviner kan inte flyga, men till deras närmaste släktingar räknas fåglar som kan, och det med besked. Albatrosserna är några av världens största flygande fåglar och är på vingarna nästan jämt. På smala vingar segelflyger de över haven - hannarna på sitt håll och honorna på sitt. Paren träffas bara vartannat år när de går i land för att häcka. Höjer du blicken kan du se vandringsalbatrossens mäktiga vingspann ovanför montrarna.

Från tornseglare till kungsörn

Det finns även betydligt mindre fåglar som tillbringar mycket tid i luften där de till och med sover.  Vår egen tornseglare (tidigare kallad tornsvala) utgör ett exempel. Den kan inte röra sig på marken  utan häckar vid stup, under tegelpannor eller andra ställen där den kan kasta sig direkt ut i luften från hög höjd. Hur dess boplats kan se ut ser du i dioramorna över svenska fåglars boplatser.  

Här hittar du även den kraftfulla kungsörnens stora bo. Kungsörnsparet har flera bon i sitt revir som de växlar mellan under åren. De reparerar och bygger vidare på dem så att till slut kan väga att ton. Det är bara mycket grova, gamla träd som orkar härbärgera sådana konstruktioner. Eftersom riktigt stora träd numera nästan enbart finns i skogar som skyddas mot skogsbruk råder bostadsbrist både bland örnar och många andra fågelarter . 

Västsvenska flyttfåglar

Västsvenska flyttfåglar gör någonting många drömmer om – de lämnar Sverige under vinterhalvåret och bosätter sig på varmare breddgrader. Men varför ser det ut så? Välkommen på en luftburen odyssé från norr till söder och tillbaka igen.

Senast uppdaterad: 2023-05-09 13:38