Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Föredrag: Bevingade vagabonder

Två bilder, en på en fågel som ringmärks samt en fågel på en gren

Torsdag 9 maj kl. 18.00-19.00

En otrolig resa

Vi människor har i alla tider glatts åt fåglarnas återkomst på våren. Men när höstmörkret sänker sig övergår gärna glädjen i vemod och förundran. Varifrån kommer fåglarna och vart tar de vägen? De flyger ju till Afrika och tillbaka, varje år. En helt otrolig resa! 

Vi har följt flyttfåglarna sedan 1911

Sedan svensk ringmärkning startade på museet år 1911 har över en miljon lövsångare försetts med en liten aluminiumring kring foten. Ett trettiotal har upphittats i olika delar av Afrika och deras ringar har återsänts till Sverige med uppgifter om fyndlokal och datum.

På självaste Internationella flyttfågeldagen - hör museets intendent, fågelforskaren Magnus Gelang berätta om dessa bevingade vagabonder.

Ingen förbokning. Först till kvarn.

Föredraget är ett samarrangemang med Göteborgs ornitologiska förening.

Foto: Den svartvita bilden kommer från Digitalt museum och föreställer museets tidigare konservator David Sjölander när han ringmärker på 1920-talet. Bilden till höger föreställer en lövsångare och är tagen av Chris Romeiks/Wikimedia Commons. 

Fler aktiviteter på Internationella flyttfågeldagen

Senast uppdaterad: 2019-03-22 10:48