Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Digitalt föredrag: Gruvor på havets botten? Om mineralbrytning bland koraller och svampdjur

Kollage av marina arter mot svart bakgrund

Torsdag 4 mars kl. 18.00-19.00 / Läs mer >

På havsbottnar runtom i världen finns mineraler mer eller mindre lättillgängligt och många aktörer börjar nu snegla mot en annorlunda mineralbrytning. I den nya "gröna ekonomin" där mänskligheten försöker göra sig av med oljeberoendet behövs metaller i till exempel batteritillverkning för eldrivna fordon. Många av dessa nödvändiga mineraler finns i djuphavet i form av heta undervattenskällor och som potatisliknande noduler (små mineralklumpar) utspridda på havsbotten. I detta föredrag tar Helena Wiklund, forskningsingenjör på Institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs universitet med er till djuphavsslätterna och visar bilder på några av de vackra, underliga och okända djur som lever mitt bland metallnodulerna! 

Foto: Wiklund, Bribiesca-Contreras, Drennan and Boolukos.

Delta digitalt

Länk till föredraget: Delta genom att klicka här >

Föredraget sänds via Webex. Ladda hem appen Cisco Webex Meetings till din dator eller telefon via länken: https://www.webex.com/downloads.html När du deltar med Cisco Webex behöver du ange namn och e-postadress, men det är inga uppgifter som sparas av oss. 

Programverksamheten på Göteborgs naturhistoriska museum är ett samarbete med Folkuniversitetet Göteborg.


Senast uppdaterad: 2021-03-04 10:52