Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Föredrag: Genvarianter från neandertalare både skyddar oss och ökar risken vid covid-19

Bild på föredragshållare Hugo Zeberg

Torsdag 18 november kl. 18.00-19.00

Om föredraget

Frågan om varför vissa blir svårt sjuka i covid-19 medan andra bara får lindriga eller inga symtom har sysselsatt forskare ända sedan pandemin startade för drygt två år sedan. I somras kunde man i ett globalt forskningsprojekt se att, utöver riskfaktorer som ålder och diabetes, finns genvarianter som gör oss mer eller mindre känsliga för att utveckla svår covid-19. En viktig genetisk riskfaktor sitter på kromosom 3 (av människans 23 par kromosomer) och den ökar risken att drabbas av andningssvikt och sjukhusinläggning vid covid-19 med ~100%. Forskaren Hugo Zeberg och hans läkarkollegor upptäckte att denna genvariant är nedärvd från neandertalare. Hur vanlig den genetiska riskvarianten är skiljer sig i olika delar av världen.

Forskarna fann även att neandertalarna bidragit med en skyddande genvariant! En genvariant på kromosom 12, som är kopplad till ~20% minskad risk att bli inlagd på intensivvårdsavdelning med covid-19, är nedärvd från neandertalare. Generna i regionen reglerar aktiviteten av ett protein som bryter ner virus, och den variant som kommer från neandertalare verkar göra detta mer effektivt. Det här visar att vårt arv från neandertalare är ett tveeggat svärd. De har gett oss genvarianter som vi kan vara tacksamma för, men också andra varianter som vi kan förbanna dem för.

Om föredragshållaren

Hugo Zeberg är läkare och forskare vid institutionen för neurovetenskap 
Karolinska Institutet och den som lett den svenska delen i det globala forskningsprojektet The COVID-19 Host Genetics Initiative.

Praktisk info

Föredraget äger rum i museets föreläsningssal. Ingen föranmälan. Fri entré.

Senast uppdaterad: 2021-11-02 16:08