Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Föredrag: Vad ska vi med naturen till?

Bild på föredragshållaren med en datum när aktiviteten är, torsdag 27 februari

Torsdag 27 februari kl. 18.00-19.00 / Läs mer >

Hur gör vi naturen synlig och begriplig i våra dagliga liv och våra begrepp? Naturen är minst sagt mångfacetterad. Den är allas vår gemensamma livsförutsättning, vi är ofrånkomligen en del av den, andetag för andetag. Men den överhängande känslan är ändå den av distans – på gott och ont. I det här föredraget kommer Mattias Sandberg att berätta om naturens betydelse för oss människor, med särskilt fokus på potentialen i den direkta naturupplevelsen.

Mattias kommer särskilt fokusera på:
• den direkta (natur)upplevelsens och erfarenhetens roll för lärande och vår förståelse av världen, inte minst som formande kraft i barndomen.
• betydelsen av olika sätt att försöka översätta och omsätta stora och abstrakta system- och miljöfrågor (ex. klimatförändringar, förlust av biodiversitet) till ord och handlingar som är begripliga och på en skala som vi någotsånär kan överblicka.

Mattias Sandberg är lektor i kulturgeografi vid Göteborgs universitet och har bland annat skrivit en avhandling om betydelsen av barns naturkontakt i vardagen och intervjuat bönder om deras syn på trädrika betesmarker (som tillhör våra mest artrika miljöer i Sverige). Under 2020 ska Mattias som en del i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt studera hur gröna och blå miljöer i staden kan fungera som platser för klimatanpassning, och samtidigt vara tillgängliga och främja mänskliga relationer.

Praktisk info

Ingen föranmälan. Lokalen (föreläsningssalen) har 108 platser. Fri entré.
Tillgänglighet: Plats för rullstol/permobil, hörslinga finns.

Dela eventet och bjud in vänner

Här hittar du aktiviteten som Facebookevent

Aktivitetens koppling till de Globala målen

Innehållet i den här programpunkten kopplar an till de Globala målen för hållbar utveckling: Mål 3 - God hälsa och välbefinnande, Mål 11 - Hållbara städer och samhällen, Mål 13 - Bekämpa klimatförändringarna och Mål 15 - Ekosystem och biologisk mångfald. Med de 17 målen som guide är det upp till alla, regeringar, företag, civilsamhället och allmänheten att arbeta tillsammans för att bygga en bättre värld för alla. Läs mer om de Globala målen och hur du kan vara med och bidra här

Senast uppdaterad: 2019-12-11 09:29