Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Digitalt föredrag: Valkadaver – oaser i djuphavens öken

Undervattensbild på delar av ett valskelett

Torsdag 11 mars kl. 18.00-19.00 / Läs mer >

Thomas Dahlgren, forskare vid institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs universitet föreläser om jordens vanligaste ekosystem vilket breder ut sig under haven och utgör ca 70% av jordens yta. Lika bortglömt som detta livsrum är, lika lite vet vi om det och lika spännande är det att utforska. Eftersom havsbotten i medeltal täcks av 3 682 meter vatten har näring svårt att nå ner till dessa bottnar. Här lever invånarna som på sparlåga ungefär som i en öken, och det har visat sig att valarna spelar en stor roll. Thomas Dahlgren kommer att prata om djuphavet, dess invånare och deras betydelse för resten av jordens ekosystem, det vill säga vi på randen av havet som landlevande växter och djur. Vilken nyckelroll har valar och andra stora predatorer för näringsväv, kolcykel och biologisk mångfald? Välkomna!

Delta digitalt

Länk till föredraget: Klicka här för att delta i föredraget via Webex >

Föredraget sänds via Webex. Ladda hem appen Cisco Webex Meetings till din dator eller telefon via länken: https://www.webex.com/downloads.html När du deltar med Cisco Webex behöver du ange namn och e-postadress, men det är inga uppgifter som sparas av oss. 

Programverksamheten på Göteborgs naturhistoriska museum är ett samarbete med Folkuniversitetet Göteborg.

Senast uppdaterad: 2021-03-10 11:39