Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Föredrag: Vart tog du vägen, drottning Kerstis kråka?

Bild på blåkråka med aktivitetens datum, torsdag 6 februari

Torsdag 6 februari kl. 18.00-19.00 / Läs mer >

Vad har blåkråkan (se illustrationen), mellanspetten och svarta storken gemensamt? De här fåglelarterna tillhör tre av nio som har försvunnit som häckfåglar i Sverige sedan mitten av 1800-talet. År 2018 släpptes Claes Siöstedts bok Vart tog du vägen, drottning Kerstis kråka? Boken handlar om hur landskapsomvandlingen i Sverige, de senaste 150 åren, har drabbat våra fågelarter men också om hur flera nya arter har etablerat sig. Det öppna, betespräglade jordbrukslandskapet har förändrats, de olikåldriga och vandringsvänliga skogar som Siöstedt själv ännu på 1970-talet kunde ströva i, är allt svårare att finna idag. Siöstedt beskriver vad som hänt och porträtterar samtidigt några fågelarter som var och en företräder olika biotoper (naturmiljöer). Är det möjligt att vi trots allt kan få tillbaka några av de fågelarter som har lämnat? Men även behålla så många som möjligt av de arter som idag är starkt hotade?

Praktisk info

Ingen föranmälan. Lokalen (föreläsningssalen) har 108 platser. Fri entré.
Tillgänglighet: Plats för rullstol/permobil, hörslinga finns.

Dela eventet och bjud in vänner

Här hittar du aktiviteten som Facebookevent

Aktivitetens koppling till de Globala målen

Innehållet i den här programpunkten kopplar an till de Globala målen för hållbar utveckling: Mål 12 - Hållbar konsumtion och produktion, Mål 13 - Bekämpa klimat-förändringarna, Mål 15 - Ekosystem och biologisk mångfald. Med de 17 målen som guide är det upp till alla, regeringar, företag, civilsamhället och allmänheten att arbeta tillsammans för att bygga en bättre värld för alla. Läs mer om de Globala målen och hur du kan vara med och bidra här

Senast uppdaterad: 2019-12-06 09:12