Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Föredrag: Köp inte deras liv

Bild på väska av glasögonkajman

Torsdag 21 oktober kl. 18.00-19.30 / Läs mer >

För många vilda djur är framtiden mörk. Livsutrymmet krymper och de jagas för sina kroppsdelar. 

Efter förlusten av biotoper utgör tjuvjakt och illegal handel det allvarligaste hotet mot vilda djur. Ju sällsyntare de blir, desto mer värdefulla på svarta marknaden. På många turistorter runt om i världen säljs smycken och prydnadssaker av elfenben, sköldpaddsskal och andra djurdelar. Illegal handel med utrotningshotade växter och djur är tyvärr ett ständigt aktuellt ämne. 

Museet har ett sedan länge väletablerat samarbete med polis och tull, genom att vi artbestämmer beslagtaget material som misstänks härröra från CITES-listade djur. 

Leif Lithander från Göteborgs biologiska förening och Magnus Gelang från Göteborgs naturhistoriska museum är två av dem som arbetat med dessa frågor under lång tid. Ikväll berättar de om arbetet för att bevara den biologiska mångfalden och stoppa den illegala handeln. De kommer även att visa beslagtagna föremål, som nu finns i museets samlingar. 

Föredraget är en del av Hållbarhetsfestivalen Västra Götaland 2021 med temat anti-korruption
 som pågår 18-24 oktober.

Praktisk info

Föredraget sker i museets föreläsningssal. Ingen föranmälan. Minst en tom plats mellan sällskap. Om smittläget förvärras kan vi behöva att ställa om till digitalt igen. Håll er uppdaterade på vår webb och Facebooksida.

 

 

Senast uppdaterad: 2021-10-19 16:15