Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Påsklov: Upptäck naturen nära dig (utomhus)

Bild på barn som tittar i lupp med datum för aktiviteten, måndag-torsdag 6-9 april

Måndag 6 april – torsdag 9 april kl. 12.00-14.00 / Läs mer >

Det myllrar av liv både under löven på marken i murkna gamla träd! På påsklovet kliver vi ut i naturen runt museet och upptäcker vilka djur som rör sig precis intill oss i Slottsskogen. Kanske får vi se nyfikna ekorrar som jagar varandra i träden, vårens första sädesärla som vippar på rumpan. Eller så upptäcker vi lavar, mossor och annat spännande bland löven på marken och på trädens stammar. Museets pedagoger finns på plats i årets påsklovstation Upptäck: Naturen nära dig på kullen utanför museet. Du får ett häfte med uppdrag samt låna en handlupp. Häftet får du gärna ta med dig hem. Drop in / Fri entré

Ladda hem häftet Upptäck: Naturen nära dig (Pdf-dokument 206 kb öppnas i nytt fönster) För dig som vill göra uppdragen hemma/en annan gång.

Invigning av Naturstig

Måndag den 6 april inviger vi museets nya Naturstig på kullen utanför museibyggnaden. Naturstig är en kort slinga, cirka 200 meter med 8 utmärkta platser. På varje plats finns en berättelse om Slottsskogens natur och ett uppdrag du kan utföra.

Vem kan bättre inviga museets nya Naturstig om inte Slottsskogens egna ”Natur-Stig” eller Stig Fredriksson som han egentligen heter. Stig är zoolog och fågelskådare i grunden och har skrivit flera böcker om Slottsskogens natur, han gör även naturguidningar. Mellan kl. 12.00-14.00 finns Stig Fredriksson på plats, talar, klipper band och svarar på frågor om naturen i Slottsskogen. 

Tipspromenad om naturen i staden

Under påsklovet finns även en tipspromenad i museet med tema Naturen i staden. Den finns upphängd i museet från fredag den 3 april till söndag den 19 april. Lämnar du in din svarslapp till oss är du med och tävlar om fina priser från museibutiken. Det går tyvärr inte att skicka in sina svar digitalt.

Nu finns även tipspromenaden utomhus med start intill vår huvudentré.

Vill du göra tipspromenaden hemifrån? Här hittar du frågorna
(Pdf-dokument 3.6 mb öppnas i nytt fönster)
Vill du rätta din svarstalong hemma? Här hittar du svaren
(Pdf-dokument 724 kb öppnas i nytt fönster)

Aktivitetens koppling till de Globala målen

Innehållet i den här programpunkten kopplar an till de Globala målen för hållbar utveckling: Mål 11 - Hållbara städer och samhällen och Mål 15 - Ekosystem och biologisk mångfald. Med de 17 målen som guide är det upp till alla, regeringar, företag, civilsamhället och allmänheten att arbeta tillsammans för att bygga en bättre värld för alla. Läs mer om de Globala målen och hur du kan vara med och bidra här

Senast uppdaterad: 2019-12-20 14:23