Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stjärnförsöket 2019: Workshop

Bild på stjärnhimmel med ForskarFredags logotyp

Torsdag 26 september 16.30-17.30

Workshop Stjärnförsöket 2019: Bygg ditt mätinstrument

Gatlyktor, ljusskyltar och upplysta byggnader – ljus på natten innebär trygghet och trevligare städer, men har också visat sig ha negativa effekter för människor och djur. Ju mer ljus, desto färre stjärnor kan man se på natthimlen. Hur många stjärnor kan du se där du bor? I Stjärnförsöket kan du hjälpa forskare att mäta ljusföroreningar genom att räkna stjärnor på himlen! I denna workshop bygger vi det mätinstrument du behöver för att kunna hjälpa till.

Fri entré / Drop in

En del av ForskarFredag

Som en del av ForskarFredag samordnar Vetenskap & Allmänhet varje år ett massexperiment. Massexperimenten är ett exempel på medborgarforskning – citizen science – ett snabbt växande fenomen där icke-forskare deltar i forskning i samarbete med professionella forskare.

Årets massexperiment är Stjärnförsöket. I Stjärnförsöket får tusentals skolelever, friluftsgrupper, klubbar, föreningar och privatpersoner möjlighet att bidra till forskning om ljusföroreningar samtidigt som de får kunskaper om ekologi, hållbar utveckling och stadsplanering. Under ForskarFredag den 27 september publiceras resultatet av inrapporteringarna som gjordes februari – april 2019. Läs mer om Stjärnförsöket

 

 

Aktivitetens koppling till de Globala målen för hållbar utveckling

Innehållet i den här programpunkten kopplar an till de Globala målen för hållbar utveckling: Mål 3 – god hälsa och välbefinnande, Mål 11- Hållbara städer och samhällen Mål 14 – Hav och marina resurser samt Mål 15 – Ekosystem och biologisk mångfald.

Med de 17 målen som guide är det upp till alla, regeringar, företag, civilsamhället och allmänheten att arbeta tillsammans för att bygga en bättre värld för alla. De finns till för att uppnå fyra saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor i världen, att främja fred och rättvisa, att lösa klimatkrisen.

För att läsa mer om de Globala målen och hur du kan vara med och bidra klicka här

Senast uppdaterad: 2019-09-10 10:09