Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stjärnförsöket 2019: Föredrag om ljusföroreningar

Bild över upplyst stad

Torsdag 26 september kl. 18.00-19.00

Människans användning av artificiellt ljus har i grunden förändrat miljön på stora delar av jorden. Vetenskapliga studier visar på oanade effekter på organismers biologi, på ekosystem och ekosystemtjänster, men även på människors hälsa och välbefinnande. Problemen med artificiellt ljus kallas i folkmun för ljusföroreningar. Katja Lindblom, föreståndare vid Slottsskogsobservatoriet, och Kennet Lundin, marinbiolog på museet, berättar om ljusföroreningars påverkan på djur och natur.

Föredraget är en del av ForskarFredag 2019, Sveriges mest spridda vetenskapsfestival. ForskarFredag samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2006.

Fri entré

Aktivitetens koppling till de Globala målen för hållbar utveckling

Innehållet i den här programpunkten kopplar an till de Globala målen för hållbar utveckling: Mål 3 – god hälsa och välbefinnande, Mål 11- Hållbara städer och samhällen Mål 14 – Hav och marina resurser samt Mål 15 – Ekosystem och biologisk mångfald.

De 17 globala målen för hållbar utveckling antogs 2015. Med målen som guide är det upp till alla, regeringar, företag, civilsamhället och allmänheten att arbeta tillsammans för att bygga en bättre värld för alla. De finns till för att uppnå fyra saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor i världen, att främja fred och rättvisa, att lösa klimatkrisen.

För att läsa mer om de Globala målen och hur du kan vara med och bidra klicka här

Senast uppdaterad: 2019-09-10 11:57