Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vernissage: Almprojektet - en slöjdig räddningsaktion

Bild på löv och spån från alm samt stam

Torsdag 11 november kl. 19.00-19.20 / Läs mer >

I Sverige har hälften av alla almar dött sedan almsjukan introducerades och under de kommande 10 åren förväntas ytterligare 90 % av almarna dö. När en alm insjuknar gulnar bladen för att därefter vissna, så småningom drabbas hela grenar, det sprider sig i kronan som vissnar och till slut dör hela trädet. Almar som insjuknat avverkas ofta skyndsamt och tas bort från platsen.

Täljskapet - ett nätverk av elever från Sätergläntan, Institutet för slöjd och hantverk såg istället en möjlighet att ta tillvara virket från de sjuka almarna och använda det som material för sitt slöjdande. I utställningen ser vi slöjdobjekt gjorda av alm samt läser om virkets egenskaper, trädets kulturhistoria och plats i ekosystemet. 

Almprojektet - en slöjdig räddningsauktion är en vandringsutställning producerad av Täljskapet med texter utarbetade i samarbete med Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen Gotland.
Läs mer om utställningen här >

Vernissage

Museets programansvariga Renée Göthberg inviger utställningen. Efter det berättar Nina Eriksén från Almprojektet om produktionen av utställningen.

Senast uppdaterad: 2021-11-01 15:36