Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vernissage: Almprojektet - en slöjdig räddningsaktion

Bild på slöjdprodukter av alm

Torsdag 11 november kl. 19.00-19.20 / Läs mer >

Almprojektet startades av elever från Sätergläntan, institutet för slöjd och hantverk. Där bildades nätverket Täljskapet, som producerat vandringsutställningen med föremål slöjdade i alm. Gruppen vill uppmärksamma att alm är ett fantastiskt träd som hotas av almsjukan. Ett av de största kvarvarande almbestånden i Europa finns på Gotland. De sjuka almarna avverkas och materialet flisas. Täljskapet vill hellre ta tillvara materialet och på så sätt blev det deras material till projektet. Projektet undersöker också hur alm använts förr och fram till idag. Täljskapet har här jobbat med både traditionellt och nytt hantverk. Texterna i utställningen har utarbetats i samarbete med Skogs- och Länsstyrelsen på Gotland.

Under vernissagen berättar Nina Eriksén från Almprojektet om utställningen, efter att museets programansvariga Renée Göthberg invigt.

Senast uppdaterad: 2021-10-01 09:48