Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fri entré från och med 2018

Däggdjurssalen

Från och med årsskiftet är det fri entré på Göteborgs naturhistoriska museum. Det beslutade Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen i början av december.

Göteborgs naturhistoriska museum är ett av Västsveriges mest välkända och välbesökta museer och inte minst bedrivs en omfattande pedagogisk verksamhet med närmare tusen skollektioner varje år. Beslutet om fri entré till museet kommer att skapa ännu bättre förutsättningar för att fler ska kunna ta del av museets utställningar och verksamhet.

Kulturnämnden beslutade den 1 december 2017 att Göteborgs naturhistoriska museum ska få fri entré, och Pernilla Schedin, områdeschef för Västarvets publika verksamheter, tror att det kommer att göra museet tillgängligt för fler.

- Det bästa med fri entré är att alla får tillgång till den skatt som Göteborgs naturhistoriska museum är. Med fri entré blir det naturligt att alla får chansen att uppleva ett spännande och intressant museum. Vi vet att entréavgiften har varit ett hinder i vissa fall men fri entré kommer att sänka trösklarna och göra det enklare för nya grupper att söka sig till museet, säger hon.

Fri entré på samtliga museer i Västarvet

Att det nu blir fri entré på Göteborgs naturhistoriska museum innebär att det är fri entré på samtliga museer som ingår i Västarvet.

- Vi är mycket glada över att kunna erbjuda fri entré på Göteborgs naturhistoriska museum! Nu sänker vi trösklarna ytterligare och hoppas att människor som tidigare inte haft möjlighet att besöka museet får ta del av alla fantastiska upplevelser och den kunskap som finns på Naturhistoriska museet. Det är verkligen en plats för alla, säger Perallan Orrbeck (L), styrelseordförande i Västarvet.

Göteborgs äldsta museum

De senaste åren har antalet besökare till Göteborgs naturhistoriska museum ökat stadigt och i fjol gjordes drygt 208 000 besök på museet. Museet ingår sedan 2003 i Västarvet som är Västra Götalandsregionens förvaltning för natur- och kulturarv. Här finns kändisar som Malmska valen och lejonet Simba, omfattande samlingar med cirka tio miljoner djur och en förhoppning om att kunna sprida kunskap om djur och natur utifrån perspektiv som hållbarhet och samhällsrelevans.

Naturhistoriska museet är Göteborgs äldsta museum. Det bildades 1833 med Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhällets naturaliesamlingar som grund. Museet flyttade 1923 från Ostindiska huset till en egen nyuppförd byggnad i Slottsskogen och fick 1981 en tillbyggnad med utställningslokaler och verkstäder.

Senast uppdaterad: 2018-01-18 14:29