Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fladdermushus – en slöjdutmaning för årskurs 4-6

Vårterminen 2018 utmanar Västarvet regionens mellanstadieelever: Gör livet lite lättare för fladdermössen – slöjda ett fladdermushus! Den klass som slöjdar de smartaste fladdermushusen vinner en fladdermusspaningskväll med museets fladdermusspecialist.

VISSTE DU ATT fladdermössen är ett av de äldsta djurslagen i världen? Men idag är det inte alltid så lätt att vara en fladdermus. När vi människor bygger större städer och hugger ner gamla träd för­svinner många naturliga platser som fladdermöss gillar att vara i.

Vårterminen 2018 utmanar Västarvet regionens mellanstadieelever:
Gör livet lite lättare för fladdermössen – slöjda ett fladdermushus!

Den klass som slöjdar de smartaste fladdermushusen vinner en fladdermusspaningskväll med Västarvets egen fladdermusspecialist.

Regler för utmaningen:

  • Anmäl din klass till utmaningen innan den 1/3 till sara.degerfalt@vgregion.se
  • Därefter slöjdar ni fladdermushus av hjärtans lust. Ni kan slöjda ett fladdermushus tillsammans i klassen, i grupper om några stycken eller var och en för sig.
  • Samtidigt som ni slöjdar forskar ni tillsammans om fladdermössen. Hur ska vi slöjda för att fladdermössen ska trivas så bra som möjligt? Det finns många frågor att ta ställning till. Hur stor ska öppningen vara för att fladdermössen ska komma in? Hur kommer fladdermushusen att användas? Måste man sätta upp två fladdermushus eller räcker det med ett? Vilket är det bästa materialet att använda? Varför? Vilka sorters fladdermöss tror ni kommer att använda huset?
  • Undersök gärna möjligheten att sätta upp en liten filmkamera inne i fladdermushuset. På så vis kan ni bevaka om huset får några hyresgäster.
  • När ni är färdiga med er forskning och ert slöjdande sätter ni ut fladdermushusen i naturen.
  • Därefter redovisar ni ert projekt genom att skicka bilder och en kort beskrivning av hur ni har gått tillväga till sara.degerfalt@vgregion.se innan den 20/4.
  • Den klass som har byggt det smartaste fladdermushuset och samtidigt kan redogöra för tankarna bakom vinner. Juryn består av pedagoger och biologer på Göteborgs naturhistoriska museum. 

Affisch att skriva ut och sätta upp på skolan

 Har du frågor och funderingar?

Kontakta Sara Degerfält, sara.degerfalt@vgregion.se eller 0706626803

Senast uppdaterad: 2018-02-02 11:01