Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Liv i vatten

Följ med och upptäck det myller av liv som finns under vattenytan. Vi tar med allt som behövs för att utforska livet i dammen. Ni tar med nyfikenhet och oömma skor.

Om lektionen

Liv i vatten är en lektion vid Ödledammen (Kikardammen) i Slottsskogen.

Utrustade med håvar får eleverna utforska dammens ekosystem och försöka fånga in spännande vattendjur som vattenskalbaggar, trollsländenymfer och vattensalamandrar. Med hjälp av bestämningsdukar får eleverna träna på att artbestämma djuren de har hittat. Vi berättar också att grodor och salamandrar är fridlysta och vad det innebär. Lektionen avslutas med en kort genomgång då några av elevernas fynd presenteras närmare.

Har du äldre elever så finns lektionen Fältstudier för högstadiet och gymnasiet.

Syftet med lektionen är att väcka upptäckarglädje och visa den mångfald av djur som finns under vattenytan. Syftet är också att öva på naturvetenskapliga metoder och arbetssätt.

Observera: Under sommarens torka blev dammen nästan helt torr. Om det inte regnar tillräckligt under hösten och dammen inte är helt återställd kan det hända att vi ställer in lektionen helt och hållet den här terminen. Om så blir fallet ger vi besked ca två veckor 
innan lektionstillfället.

Praktisk info

Lektionslängd: 80 minuter.
Gruppstorlek: Max 30 elever per grupp.
Lektionen passar: Förskolan (från 4 år), lågstadiet, mellanstadiet. 
Vi anpassar lektionen efter grupp och ålder. 
Förberedelser: Ladda hem ett bildstöd (pdf-dokument 661 kB,
öppnas i nytt fönster).
Övrigt: Eleverna kommer att arbeta i par. Du får gärna dela in klassen i förväg, då får vi mer tid för aktiviteten. Observera att lektionen är en utelektion, kläder efter väder och oömma skor eller stövlar rekommenderas!
Mötesplats: Vid Ödledammen (Kikardammen) i Slottsskogen. Länk till karta i Google Maps (länken öppnas i ett nytt fönster).

Boka en museilektion

Nytt för 2019: Bokning av alla lektioner görs på www.museilektioner.se. Bokningen för vårterminen öppnar den 7 januari kl. 14.00.

Läs mer om bokning av lektioner här >>


   

Senast uppdaterad: 2019-07-03 08:54