Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tävling: Ut i det vilda – skriv om din drömexpedition

Bild på ett barn med pannlampa, blickandes ut över ett landskap

Går du i fyran? Hösten 2021 är det dags för dig att ge dig ut och berätta om ditt livs drömäventyr! Kanske är det en upptäckt av något nytt eller en utgrävning av något gammalt? Skicka in klassens bidrag och få chansen att vinna ett häftigt pris! Tävlingen är ett samarbete mellan Göteborgs Naturhistoriska museum och Barnens bibliotek.

Vad ska vi göra?

Klassens uppgift blir att skriva en berättelse om någon som ger sig ut på sitt livs äventyr - en expedition. Det är upp till er om ni vill hålla er till fakta eller fantasi – eller varför inte både och?  

I klassen väljer ni ut ett bidrag som får presentera er klass i tävlingen. Den berättelse som skickas in kommer att bedömas av en jury utifrån följande kriterier.  

Berättelsen ska vara max 500 ord lång, skriven på dator eller förhand och ha:  

  • En början, tydlig handling och ett slut
  • Fantasi och kreativitet
  • Språklig variation
  • Intresseväckande titel

Vad kan vi vinna?

Klassen bjuds in på en äventyrlig lektion på Göteborgs Naturhistoriska museum! Varför står det egentligen en elefant på museet? Och hur har vi fått in en hel blåval? Lektionen kan antingen ske fysiskt eller via livestream. 

Ni kommer också att få en del av museet till ert klassrum! Ni får låna en låda fylld med material från Göteborgs Naturhistoriska museum. Vad sägs om att få känna på en hajkäke, valbard, giraffpäls och andra spännande saker.  

Dessutom skickas ett bokpaket till ett värde av 1000 kronor med spännande äventyrsböcker för er att ha i klassrummet eller skolbiblioteket. 

Klassens vinnarbidrag kommer också att publiceras på Barnens bibliotek men också ställas ut på museet så att alla besökare kan läsa om er expedition.  

Hur skickar vi in vårt bidrag?

En vuxen får ansvara för att skicka in klassens bidrag tillsammans med kontaktuppgifter till den vuxna. Vi ska ha fått bidraget senast 1 december 2021. Skicka det till:  

Förvaltningen för kulturutveckling/Barnens bibliotek (märk kuvertet med "Skrivtävling 2021"
Regionens hus 
405 44 Göteborg 
eller info@barnensbibliotek.se med rubriken "Skrivtävling 2021

Under december 2021 kommer vi i juryn att läsa igenom alla bidrag och höra av oss till vinnarklassen. Innan ni går på jullov har ni fått besked om ni är den vinnande klassen. 

Ladda ner Affisch med information > 
Ladda ner Affisch med inspirationsböcker >

 

Senast uppdaterad: 2021-09-30 13:04