Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vinnare i skrivartävlingen

Teckning på två valar och en sköldpadda

Höstens skrivartävling är avgjord! Vi tackar för alla 61 bidrag som kom in och säger grattis till klass 4 på Kristinebergsskolan i Borås som skrivit den vinnande berättelsen om valen som kom loss. Läs den här.

Vinnarberättelsen - Valen som kom loss

För 150 år sedan strandades blåvalen Alex, det var två fiskare som upptäckte valen. Alex försökte kravla sig ner i vattnet men han klarade det inte på egen hand. Då kom den ena fiskaren och frågade om Alex behövde hjälp, Alex sa ja jag behöver hjälp. Fiskaren hämtade sin jobbarkompis och de båda presenterade sig för blåvalen Alex, dem hette Karl och Robin. De hjälpte Alex att komma ner i vattnet, Karl och Robin lyckades få ner Alex från stranden ner till vattnet.

När Alex hade simmat ner en bit i det djupa vattnet såg han ett färgglatt ljus bakom en stor klippa, Alex simmade till det färgglada ljuset och han såg att det var ett tivoli för undervattensdjur. Alex blev så glad och gick in i tivolit han såg en annan blåval också han såg även att det fanns ett luftrum som valarna kunde andas i. Alex simmade fram till valen och frågade vad den heter, valen sa att hon hette Ida. Alex och Ida blev vänner och de var på tivolit tills de blev trötta. Vid kvällens slut bytte de vattennummer med varandra. Ida och Alex simmade hem till Ida.

Ida och Alex kollade på tv, då såg de att det var två fiskare som hade hjälpt en val ner i vattnet. Ida tyckte att det såg ut som Alex, hon frågade ifall det var Alex och han sa ja. Ida och Alex kollade på film om en vilsen sköldpadda. Alex såg den vilsna sköldpaddan utanför fönstret, han gick ut och frågade om han var hungrig. Sköldpaddan sa att han var hungrig och att han heter Sköldis. Alex och Sköldis gick in i huset. Ida hade gjort pannkakor. Alla tre satte sig ner runt Idas matbord och sedan började att de äta pannkakorna, de var gjorda av sjögräs och alger. Efter maten så var Sköldis tvungen att simma hem och Ida och Alex gick på en promenad. När de hade kommit fram till algeparken så friade Alex till Ida, Alex frågade ”Vill du gifta dig med mig?” Och Ida svarade givetvis ”JA”!! Några timmar senare var de redan klara med bröllopsplaneringen för den skulle ske redan samma natt. Då Sköldis jobbade som präst skulle han få vara den som skulle säga de magiska orden: ”Tager du Ida Algberg… tager du Alex Sjögräs…” Sköldis var väldigt glad över att få vara präst på Alexs och Idas bröllop. Natten har kommit och det är dags att gifta sig. Både Alex och Ida sa JA! Efter bröllopet bestämde de sig för att byta efternamn till Sandqvist. Sedan levde de lyckliga i alla sina dagar.

Intervju med författarna

Hur känns det att ha vunnit skrivartävlingen? Två av författarna bakom berättelsen, Tuva Törnqvist och Maja Sandelin från klass 4 på Kristinebergsskolan i Borås svarar.
- Det känns bra och roligt. Det är svårt att ta in det, känns konstigt att hela Sverige har varit med och deltagit.
Hur kom ni på berättelsen?
- Vi började skriva och visste inte riktigt vad den skulle handla om eller hur den skulle sluta. Vi fick mer och mer idéer under tiden vi skrev. Det var viktigt att berättelsen skulle sluta lyckligt då vi tycker om lyckliga slut.
De säger också att de blivit lite mer intresserade av valar.
- Valar är stora och häftiga!

Skrivartävlingen

Hösten 2020 anordnade vi en skrivartävling för fjärdeklassare tillsammans med Barnens bibliotek. Upggiften gick ut på att skriva en fantasifull berättelse om vad museets monterade blåval som strandade i Askimsviken 1865 hade gjort om den istället hade kommit loss. 61 klasser skickade in sina bidrag i tävlingen.

Teckningen är ritad av elever från Kristinebergsskolan Borås.

Senast uppdaterad: 2021-01-13 09:11