Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Andningsorganens evolution

Hur andas en sjöstjärna? Har insekter blod? Hur kan fåglar flyga där vi människor behöver extra syrgas? Välkomna på en lektion där eleverna får följa med på en evolutionär resa på fyra miljarder år där vi förklarar andningsorganens utveckling.

Om lektionen

Det finns fyra sätt att andas, två utvecklades i vatten och två i luft. Vi använder djuren i museets utställningar för att förklara ett komplext ämnesområde; andningens evolution. Vi följer andningsorganens utveckling och tar upp flercelliga organismers hudandning, insekternas trakéer, fiskarnas gälar och olika typer av lungor hos däggdjur och fåglar. Vi berör också mag-tarmkanalens utveckling och blodets funktioner. 

Lektionen är en speciallektion för Biologi 2.

Lektionens anknytning till centralt innehåll i Biologi 2

  • Fysiologi hos människan och andra djur. Organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samspel.
  • Samband mellan evolution och organismernas funktionella byggnad och livsprocesser.

Praktisk info

Lektionsängd: -
Gruppstorlek: -
Lektionen passar: Gymnasiet. Vi anpassar lektionen efter grupp och ålder.
Mötesplats: Museet öppnar för allmänheten kl.11.00. Har du har bokat en lektion innan kl.11.00 så kommer vi att möta upp er utanför entrén. Övriga tider får ni gärna vänta i receptionen inne på museet.

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:26