Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lektionspaket: Kroppenlabb och Varför finns sex?

Ett superpaket om kroppen där eleverna genom experiment får lära sig om kroppens fysiologi. De får även en rundvandring i museet som ger kunskap om den mångfald av sexuella beteenden som finns i naturen.

Om lektionspaketet

Eleverna delas in i två grupper. Den ena gruppen börjar med experiment-lektionen Kroppenlabb och den andra börjar med en tur i museet på temat Varför finns sex? Efter 40 minuter byter grupperna aktivitet med varandra.

Kroppenlabb
Under den här lektionen låter vi experimentlusten flöda! Eleverna får med hjälp av experiment lära sig om hur den egna kroppen fungerar. Vi kommer att använda teknisk utrustning för att mäta reaktionshastighet, syrehalten i blodet och undersöka hur tätt känselcellerna sitter på olika delar av kroppen. Eleverna kommer även att få studera människokroppen ur ett evolutionärt perspektiv genom att jämföra vår skalle med andra djurskallar. Nyfiken på vad en estesiometer är? Det och mycket mer kommer ni att lära er på Kroppenlabb.

Varför finns sex?
Vi startar detta lektionspass med frågan om varför sex egentligen finns som ett biologiskt fenomen. Genom museets utställningar visar vi på den mångfald av sexuella beteenden som finns i naturen. Vi kommer bland annat att stanna vid blågyltan som byter kön mitt i livet och hos paradisfåglarna där hanarna har en färgsprakande fjäderdräkt.

Syftet med lektionspaketet är att väcka upptäckarglädje genom roliga experiment och spännande diskussioner.

Praktisk info

Längd: 80 min.
Gruppstorlek: Max 30 elever.
Lektionspaketet passar: Högstadiet och gymnasiet
Vi anpassar lektionen efter grupp och ålder.
Övrigt: Dela in klassen i två grupper innan besöket. Den ena gruppen börjar med experimentlektionen Kroppenlabb och den andra börjar med en tur i museet på
temat Varför finns sex?
Möteplats: Museet öppnar för allmänheten kl.11.00.
Har ni har bokat en lektion innan kl.11.00 så kommer en 
pedagog och möter upp er utanför entrén. 

Boka en museilektion

Nytt för 2019: Bokning av alla lektioner görs på www.museilektioner.se. Bokningen för vårterminen öppnar den 7 januari kl. 14.00.

Läs mer om bokning av lektioner här >>


   

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:26