Varför finns sex?

Vissa djur gör sig snygga för att få para sig, medan andra bara klonar sig. Under den här lektionen undersöker vi fenomenet sex ur ett biologiskt perspektiv. Varför finns sex och finns det något som är normalt och onormalt?

Om lektionen

Vi startar lektionen med frågan, varför finns egentligen sex? Genom museets utställningar visar vi på den mångfald av sexuella beteenden som finns i naturen. Vi kommer bland annat att stanna vid blågyltan som byter kön mitt i livet och hos paradisfåglarna där hanarna har en färgsprakande fjäderdräkt. Lektionen innehåller mycket humor med roliga och kanske oväntade exempel, men alltid med ett uns av allvar.

Syftet med lektionen är att visa att sexuell fortplantning uppstod för att skapa mångfald och variation. Sexuella beteenden har sedan kommit att användas till mycket mer än bara reproduktion. Vi hoppas även att lektionen ska väcka intresse för natur och naturvetenskap.

Praktisk info

Lektionslängd: 40 minuter.
Gruppstorlek: max 30 elever per grupp. 
Lektionen passar: högstadiet och gymnasiet. 
Vi anpassar lektionen efter grupp och ålder. 
Möteplats: Museet öppnar för allmänheten kl.11.00.
Har ni har bokat en lektion innan kl.11.00 så kommer en 
pedagog och möter upp er utanför entrén. 

Boka en museilektion

Nytt för 2019: Bokning av alla lektioner görs på www.museilektioner.se. Bokningen för vårterminen öppnar den 7 januari kl. 14.00.

Läs mer om bokning av lektioner här >>


   

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:26