Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Fältstudie: Kartlägg parksnäckan

BIOLOGI/NATURKUNSKAP Låt dina elever bidra till forskning med egna fältstudier. Passar elever i högstadiet och gymnasiet.

Målgrupp

Elever i högstadiet och gymnasiet.

Vad ska eleverna göra?

Eleverna ska hjälpa museets forskare Ted von Proschwitz att kartlägga parksnäckans utbredning. Parksnäckan är en främmande art och kan komma att bli invasiv, precis som mördarsnigeln.

Inför ert arbete

1. Skriv ut protokollet. Där finns alla instruktioner eleverna behöver. Ladda hem och skriv ut protokollet här
2. Ta fram påsar, hinkar eller annan behållare att samla snäckor i. Kanske även handskar.
3. Visa den korta informationsfilmen på 1 minut för eleverna. Du hittar filmen här
4. Därefter är ni redo att gå ut! Leta runt skola skolan eller där eleverna bor. Parksnäckan finns där människor finns. Viktigt att ni rapporterar även om ni inte hittar några parksnäckor! Rapportera gärna i grupp, men individuellt går också bra.

Tidsåtgång

Ni hinner detta på en timme eller två, du bestämmer hur mycket tid ni lägger. Det kan även passa bra som hemuppgift.

Denna kartläggning kommer att pågå i flera år framöver, så du kan återanvända den i din undervisning. Göra det till en återkommande fältstudie på er skola.

Bakgrund

Parksnäckan ökar i snabb takt i Sverige. Det är en främmande art som kommit hit med växter som vi planerat i trädgårdar. Den kan komma att bli invasiv och därför behöver forskarna hjälp med att ta reda på var den finns idag.

Bidra inte till spridningen

Försök lämna tillbaka snäckorna där de hittades. Vi ska helst inte bidra till spridningen av främmande arter. Det finns redan så många parksnäckor i Sverige så det är för sent för att stoppa den. Därför går det bra att släppa ut dem igen.

Frågor och svar

När är det lättast att hitta snäckorna? 
- Bäst att leta maj till oktober. Kalla årstiden ligger de gömda.
- Snäckorna är mest aktiva efter regn, men de går alltid att hitta. Ju torrare det är desto mer gömda är de.
- Det kan vara svårt att skilja unga park- och trädgårdssnäckor från varandra. Lägg undan alla osäkra! Det viktigaste är att inte rapportera några falskpositiva. 

Kontakt

Har du frågor, kontakta oss:
Epost: pedagoger.naturhistoriska@vgregion.se
Telefon: 0700825974

Användbara länkar

Bilder och information om snäckorna finns på Artfakta:
Parksnäcka - Artfakta från SLU Artdatabanken
Trädgårdssnäcka - Artfakta från SLU Artdatabanken

Ted von Proschwitz berättar om parksnäckans skal i Sveriges Radio P1 Naturmorgon. Lyssna på Parksnäckans diversa skal - ett överlevnadsknep här 
Ted von Proschwitz berättar om trädgårdssnäckan i Utbildningsradion, UR Samtiden. Titta på Vilda djur - fakta och myter: Trädgårdssnäckor här 

 


Senast uppdaterad: 2025-05-20 11:00