Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

MIN UNDERVATTENSVÄRLD - skriv en berättelse och tävla tillsammans med din klass

Sköldpadda och delfin

Nu är det dags för dig som går i fyran att dyka ner under havsytan i höstens skrivtävling. För tredje året i rad arrangerar Göteborgs naturhistoriska museum och Barnens bibliotek en nationell skrivtävling för alla fjärdeklassare.

Tänk dig att du är ett havsdjur för en hel dag. Vilket djur skulle du vilja vara? Hur skulle det kännas?  Kanske är du en mussla som observerar eller en haj på jakt efter mat? Vilka är du rädd för? Vilka skyddar dig? Skriv en berättelse och skicka in klassens bidrag och få chansen att vinna ett häftigt pris!

Vad ska ni göra?
Klassens uppgift blir att skriva en berättelse om en dag i en undervattensvärld. Det är upp till er om ni vill hålla er till fakta eller fantasi – eller varför inte både och?

I klassen väljer ni ut ett bidrag som ska representera er klass i tävlingen. Berättelsen ska vara max 500 ord lång, den kan vara skriven på dator eller för hand. Senast den 1 december 2022 behöver vi ha fått klassens bidrag.

Den berättelse som skickas in kommer att bedömas av en jury utifrån följande kriterier:

Berättelsen har:

  • En början, tydlig handling och ett slut
  • Fantasi och kreativitet
  • Språklig variation
  • Intresseväckande titel

Vad kan ni vinna?
Priser delas ut av både Barnens Bibliotek och Göteborgs naturhistoriska museum.

Av Barnens Bibliotek får vinnaren ett bokpaket till ett värde av 1000 kronor med spännande böcker för er att ha i klassrummet eller skolbiblioteket. Klassens vinnarbidrag kommer också att publiceras på Barnens bibliotek

Av Naturhistoriska beror priset på var ni bor:

  1. Tillhör er klass Västra Götalandsregionen och ni har möjlighet att komma till museet i Göteborg får ni en museivisning och gå in i valen. Vi bjuder också på enkel pannkakslunch.
  2. Bor ni för långt för att komma hit, men ändå inom Västra Götalandsregionen kan vi komma på besök hos er i klassen och ta med oss några spännande saker från museet.
  3. Bor ni utanför Västra Götalandsregionen skickar vi på posten en låda med material från museet för er att låna under ett tag. Vad sägs om att känna på hajkäke, valbard, giraffpäls och andra spännande saker? I samband med att den lånade lådan har kommit fram till er håller vi en digital lektion där vi visar mer av museet och berättar om sakerna som finns i lådan.

Hur skickar ni in ert bidrag?
En vuxen ansvarar för att klassen skickar in ett bidrag tillsammans med kontaktuppgifter till den vuxna. Vi ska ha fått bidraget senast 1 december 2022. Skicka det till: 

Förvaltningen för kulturutveckling/Barnens bibliotek (märk kuvertet med "Skrivtävling 2022")

Regionens hus

405 44 Göteborg

eller info@barnensbibliotek.se med rubriken "Skrivtävling 2022"

Under december månad kommer vi i juryn att läsa igenom alla bidrag och höra av oss till vinnarklassen. Innan ni går på jullov har ni fått besked om ni är den vinnande klassen. Lycka till!

Mer information och länkar till affischer finns på Barnens bibliotek.

 

Senast uppdaterad: 2022-09-21 14:39