Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tävling: Berättelsen om valen som kom loss

Bild på en val under vattnet med text över

ÅRSKURS 4. Hösten 2020 är det drygt 150 år sedan Malmska valen strandade i Askimsviken. Vi klurar på vad valen hade gjort om den inte hade gjort det. Sitter din klass på en fantasifull berättelse om valens söndag för 150 år sedan? Skicka in ert bidrag i museets skrivtävling som vi anordnar med Barnens bibliotek.

Bakgrund

För 150 år sedan hände något märkligt i Göteborg. Två fiskare promenerade tidigt en söndag morgon över klipporna i området Näset. Plötsligt fick de syn på något konstigt ute i havet. En stor val hade simmat för nära stranden och fastnat i det grunda vattnet. De två fiskarna kunde inte tro sina egna ögon och inbillade sig nästan att det var ett havsmonster de såg. Valen dog tyvärr där på stranden, men än i dag kan man se den här på Göteborgs naturhistoriska museum. Valen stoppades upp, eller monterades som det heter, och är fortfarande den enda monterade blåvalen i hela världen. Blåvalen kallas för den Malmska valen efter August Malm som var museichef på den tiden. Blåvalen är 16 meter lång och vägde 25 ton då den fastnade på stranden. Det låter stort eller hur, men en vuxen blåval kan bli över 30 meter lång och väga upp till 200 ton!

Skrivuppgiften

Vi museipedagoger träffar blåvalen varje dag och vi funderar ofta över hur dess liv hade sett ut om den hade kommit loss från stranden. Din uppgift är nu att skriva en berättelse om vad blåvalen hade gjort resten av den där söndagen om den hade kommit loss. 

Den berättelse som skickas in kommer att bedömas av en jury utifrån följande kriterier:  

- Fantasi och kreativitet
- Sammanhang
- Språklig variation
- Meningsbyggnad 

Till dig som klassens lärare

Göteborgs Naturhistoriska museum har länge bedrivit en stor och uppskattad pedagogisk verksamhet. Vi museipedagoger ser det som vår viktigaste uppgift att väcka nyfikenhet och intresse för naturvetenskap och natur, men också att stimulera kreativitet och fantasi. Därför utlyser vi den här skrivtävlingen för alla i årskurs fyra. Var med ni också! 

Klassen lämnar in ett bidrag till tävlingen och du som lärare bestämmer om eleverna ska skriva enskilt eller i grupp. Det är också du som bestämmer hur bidraget ska väljas ut. Berättelsen ska vara max 500 ord lång, den kan vara skriven på dator eller för hand. Vi vill ha tävlingsbidragen senast den 1 december 2020. Tävlingsbidragen kan komma att visas i museet och på vår hemsida.

Det här kan klassen vinna

Den vinnande klassen kommer att få gå in i blåvalen, det är den enda uppstoppade blåvalen i hela världen! Självklart får ni även en museilektion om valar där vi ska försöka svara på alla era frågor. Exakt datum för besöket bestäms tillsammans med den vinnande klassen. Just nu håller vi på att renovera valsalen och den kommer att öppna igen den 1 april 2021.

Har ni långt att åka till Göteborg så tar vi besöket via livestreaming. Det brukar vi göra med klasser långt bort.

Klassens bidrag skickas till:

Undervisningen
Göteborgs Naturhistoriska museum
Box 7283
402 35 Göteborg

eller

pedagoger.naturhistoriska@vgregion.se

Viktiga datum:

1 december 2020 – vi vill ha klassens bidrag inskickat till oss senast detta datum.
Mitten på december – klassen bakom vinnande bidraget meddelas.

Senast uppdaterad: 2020-11-05 15:56