Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ryska biologer gästade Lysekil för ett nystartat forskningsprojekt om nakensnäckor

Gruppbild från Lysekil
Vidar Øresland och Gert Oxby tillsammans med biologerna Alexander Martynov, Tatyana Korshunova, studenten Olga Korshunova och Kennet Lundin, biolog på Göteborgs naturhistoriska museum.

De ryska biologerna Alexander Martynov och Tatyana Korshunovas besökte Sveriges västkust och Lysekils hamn i förra veckan. Tillsammans med den nygrundade föreningen Divers and Scientists och museets biolog Kennet Lundin kommer de samarbeta kring att utforska nakensnäckornas liv ytterligare. Läs mer om besöket här.

Museets biolog Kennet Lundin om mötet med de ryska forskarna.

Vad gjorde ni?
Vi diskuterade hur man kan utveckla metodik inom ett nystartat forskningsprojekt om nakensnäckor, gällande deras spridningsförmåga samt hur man kan bestämma tillväxt och ålder. 

Hur kommer ni hjälpas åt/Vilket utbyte kommer ni ha med de ryska forskarna?
Göteborgs Naturhistoriska Museum är sedan flera år inblandat i forskning om släktskap och biodiversitet hos nakensnäckor tillsammans med de ryska forskarna och även andra forskare i ett internationellt team. Divers & Scientist får genom oss tillgång till ett stort kontaktnät med specialister, vilket underlättar utbyte av kunskap och idéer.

Hur kan Divers and scientists hjälpa forskningen?
Organisationen stärker den ekologiska forskningen om nakensnäckor i Sverige. Förutom den riktade, specialiserade forskningen så arbetar D & S bland annat med att skapa en plattform för samverkan mellan forskare och intresserade sportdykare bland allmänheten, vilket annars är något som saknas idag. Sportdykarna kan hjälpa oss med fältobservationer, lite jämförbart med fågelskådare som rapporterar in observationer.

Varför är Lysekil unik när det gäller nakensnäckor?
Det är kombinationen av att det är stor biologisk mångfald, dvs många arter, i havet samtidigt som det är så lättillgängligt.  Släggö vid småbåtshamnen i Lysekil, är troligen den plats där det dyks mest i hela landet. Ändå upptäcks ständigt nya överraskningar här.

Senast uppdaterad: 2018-01-16 09:59