Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fascinerande fladdermöss förenar

Ett möte i Nairobi för snart fyra år sedan ledde fram till höstens tillfälliga utställning på Göteborgs Naturhistoriska Museum. Fladdermöss – i en värld av mörker belyser fladdermössens mörka värld och ska efter nedplockningen i Göteborg vidare till National Museums of Kenya.

Nyligen öppnade höstens fladdermusutställning på Göteborgs Naturhistoriska Museum. De som har hunnit besöka den kanske har noterat att skyltarna i utställningen är på både svenska, engelska och swahili. Det beror på att utställningen är ett samarbete med National Museums of Kenya, dit utställningen kommer att flyttas när den plockas ned i Göteborg.

– Det finns redan en plats på museet för den, säger Aziza Zuhura, som jobbar på museet i Nairobi och var på plats i Göteborg under uppbyggnaden och öppnandet av utställningen.

Hon träffade Jens Rydell, vars fotografier utställningen bygger på, i Nairobi 2014 när Jens var där för att hälsa på några forskarkollegor. De började fundera på hur de skulle kunna samarbeta kring svenska och kenyanska fladdermöss.

– I februari i år bestämde vi att vi skulle göra ett samarbete mellan museerna i Göteborg och Nairobi, och nu sex månader senare är det klart! Utställningen blev ännu bättre än jag hade trott, säger Aziza.

Hon jobbar på den zoologiska avdelningen på National Museums of Kenya, och har jobbat både med samlingarna och i fält. Hon var i Göteborg i tre veckor för att byta erfarenheter och bygga upp utställningen.

– Jag har också hunnit se fladdermöss, vid en av kyrkorna i centrum. Kyrktornen fungerar nästan som grottor. I Kenya ser man dem också ofta i närheten av gamla byggnader och i grottor, säger hon.

Och det finns gott om fladdermöss i Kenya. I Sverige lever 19 arter, medan det i Kenya finns hela 128 olika arter. Aziza berättar att det beror på att klimatet gör förutsättningarna bättre för dem.

­– Det är mer tropiskt klimat och det finns många grottor längs kusten som de trivs i. Flera av grottorna är också andliga platser, dit man kan gå för att hålla kontakt med sina förfäder.

I utställningen finns en grotta som är utsmyckad på samma sätt som dessa grottor kan vara. Där kan man också höra hur det låter när man spelar upp fladdermössens ultraljud långsammare.

Utställningen Fladdermöss – i en värld av mörker pågår t.o.m. 28 januari 2018.
Läs mer om utställningen här

Visste du att...om fladdermöss

… i Sverige finns det 19 olika arter av fladdermöss? I Kenya finns det 128!

… flera afrikanska fladdermusarter har fått namn efter svenskar som samlade in och beskrev djur från Afrika för länge sedan?

… en del fladdermöss kan bli upp mot 40 år gamla?

… fladdermöss är ofarliga för människor? De arter som finns i Sverige äter bara insekter och andra småkryp.

Senast uppdaterad: 2017-11-28 11:38