Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Första hjälpen mot mördarsniglar

Här finns tips och råd för dig som har problem i trädgården, eller som helt enkelt bara vill veta mer om sniglar. Du hittar också svar på några av de vanligaste frågorna om spansk skogssnigel, så kallade mördarsniglar.

De vanligaste frågorna om spansk skogssnigel

Kan jag förvara sniglar som jag vill sända in för artbestämning över en helg eller tills jag har fått tag i en lämplig ask?
Sniglar kan förvaras levande i en burk med lufthål och lämplig snigelmat - till exempel salladsblad, mossa eller annan växtlighet. Källarsvalt eller kylskåpstemperatur är bra.

Hur tidigt på våren börjar den spanska skogssnigeln lägga ägg?
Det dröjer ett par veckor efter det att de första sniglarna visat sig efter övervintringen. De sniglar som nästan blivit vuxna före vintervilan måste äta och växa till ytterligare innan de kan lägga ägg. I Sydsverigge börjar äggläggningen i slutet av juni.

Kan ägg spridas med bilar, skor, hundar osv?
Det är möjligt, men man vet inte om det sker eller har skett i Sverige. Den normala spridningen av sniglar sker genom att ägg, små eller större sniglar finns i jord eller med plantor som transporteras av människor.

När är det effektivast att bekämpa sniglar?
Den största effekten får man om man bekämpar dem på våren så fort de visar sig, och innan de börjar lägga ägg.

Vad gör man med de döda sniglarna?
Det bästa är om man kan gräva ner dem. Man kan också lägga dem i en påse i soptunnan (helst skall man frysförvara dem fram till tömmningsdags). Alternativa metoder är att kompostera sniglarna eller låta dem ligga kvar på gräsmattan. Döda sniglar fungerar som lockbete - positivt om man vill veta var de samlas, negativt om de lockar till sig grannens sniglar.

Jag har använt salt i en burk som jag lägger sniglar i och då dör de snabbt, jag strör också salt över sniglar som jag ser på gräsmattan. Är det bättre att använda kalk för att avliva sniglar?
Varken salt eller kalk är bra medel för avlivning av sniglar. Sniglarna dör men det går inte så snabbt. Ofta hinner de bilda mycket slem som skyddar en stund mot saltet/kalken. Salt/kalk och döda sniglar blir sedan ett problematiskt avfall.

Kan ägg som finns inuti en dödad snigel utvecklas?
Nej, ägg som inte är lagda är inte utvecklingsdugliga.

När kan man hitta sniglar?
Lättast i fuktigt väder (vidd dagg, regn, nattetid), från den tid på våren då temperaturen överstiger cirka 8-10 grader. De könsmogna djuren dör i mitten av oktober. Mindre, icke könsmogna sniglar söker skydd i markens översta decimetrar i sprickor, håligheter osv.

När blir de könsmogna?
Efter cirka 4 veckor (1-8 cm stora) efter kläckningen.

Hur stora är de när de "föds"?
Cirka en centimeter (en snigel ryms i ett ägg!).

Kan ägg övervintra?
Nej - i Sverige möjligen i Skåne men troligen inte heller där.

Hur lång tid åtgår mellan äggläggning och kläckning?
4 veckor.

Hur ser ägg ut? Hur många blir det?
Ca 3,5 mm i diameter. Nylagda är de genomskinliga men blir sedan gråvita. De är mjuka och brukar läggas i portioner om 10-30 styck, totalt cirka 400 från en snigel under dess livstid. Äggen ligger ofta öppet på jorden, i löv och i komposter.

Om jag halshugger en snigel, kan då de båda delarna utvecklas till sniglar?
Nej, en snigel som delas dör.

Kontakt

Ted von Proschwitz, Biolog
Göteborgs Naturhistoriska museum/Västarvet
Tfn: 010-441 42 44
E-post: ted.v.proschwitz@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2022-11-11 10:43