Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Honungsvisare i unikt samspel med människan

Få fåglar samspelar med människan. Men några fågelarterarter från sydvästra Afrika, som finns att hitta i den Afrikanska utställningen på Vänersborgs museum, gör just detta. De är honungsvisare.

Alla arter som tillhör familjen honungsvisare lägger, precis som göken, sina ägg i andra fågelarters reden. Detta parasitiska beteende överlåter ansträngningen att föda upp fåglarna på andra, intet ont anande, småfåglar.

Den stora honungsvisarens särpräglade beteende har fascinerat ornitologer världen över. När fågeln lokaliserat ett bo med vilda bin flyger den iväg för att leta upp en människa eller möjligen en honungsgrävling.

Då honungsvisaren funnit en person sätter den sig i ett närbeläget träd och ropar ett särskilt läte för att påkalla uppmärksamhet. Människor som har lärt sig att tolka ljudet följer efter fågeln som visar vägen till bina.

Ett unikt samarbete mellan vilt djur och människa

Vid ankomsten till binas bo plundrar människan detta på dess högt skattade innehåll av honung. Och nästan alltid spills någon honung på marken eller så placerar man ut en bit honungskaka till fågeln som tack för hjälpen.

Detta är så vitt känt det enda exemplet på en sådant utvecklat samarbete mellan ett vilt djur och människa.

Fåglarna finns att beskåda i den afrikanska fågelsalen på Vänersborgs museum.

Vänersborgs museum

Vill du veta mer om samlingarna eller besöka Vänersborgs museum? Klicka här för att komma till Vänersborgs museums webbplats.

Senast uppdaterad: 2016-06-07 09:08