Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hur låter egentligen räven?

Rödräv (Vulpes vulpes) Foto: Wikimedia Commons/Jonn Leffmann

Efter att sången The Fox blev en Youtube-hit under 2013 har den stora frågan varit, hur låter en räv egentligen? Vi är känner till många djurs läten men sällan kan vi återge hur räven låter. Lyssna på räven här.

Rävens läte

Vi säger att en katt jamar, en häst gnäggar, en varg ylar, en uggla hoar. Men vad gör räven? Man brukar säga att en räv skäller. En räv kan låta väldigt olika, den vanligaste i rävsläktet, rödräven kan ha upp till 28 olika läten. Karäkteristiskt för ett rävskall är ett explosivt, högt skall som saktar klingar av.

Lyssna själv!

 

Ljudinspelningen är hämtad från freesound.com

När kan man höra räven?

Under parningstiden i januari och februari kan man höra olika rävläten. De kan låta för att markera revir och locka till sig en partner. Skallet kan höras över långa avstånd. Räven är nattaktiv och skäller därmed oftast på natten, kanske är det därför vi inte hör den så ofta.Senast uppdaterad: 2016-09-14 15:08