Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Några frågor till Naturskyddsfotograf Lisa Sihlberg

Lisa Sihlberg i profil med kamera
Fotograf: Lina Kayser

Lisa Sihlberg är Naturskyddsfotografen som rest jorden runt för att dokumentera hotade djur och naturmiljöer. Vad innebär det arbetet för henne, har hon någon fotografering hon minns extra väl och vilka är hennes bästa hållbarhetstips?

Vad innebär det att vara ”Naturskyddsfotograf”?

– För mig innebär det att genom bilder visa upp all vacker natur och alla våra fantastiska arter för att på så vis skapa en vilja att ta hand om vår planet. Naturen omger oss varje dag, men ibland behöver vi påminnas om hur otroligt viktig den är. 

Du reser för att dokumentera naturen och djuren världen över - hur mår naturen du ser?

– Jag får se otroligt vackra och unika miljöer under mina expeditioner. Men jag får också se myntets baksida. Regnskog som skövlas och arter som far illa. Det är inte alltid ett roligt uppdrag jag har, men desto viktigare att faktiskt visa vad som sker världen över. Vi har ett tufft jobb framför oss men också ett ansvar gentemot kommande generationer att reparera många av de skador vi gjort.
– Men jag har inga som helst tvivel på att vi tillsammans kan skapa bättre förutsättningar för framtidens natur! Vi kan med små steg börja idag och göra stor skillnad imorgon.

Har du någon fotografering du minns extra tydligt?

– Det är helt klart när jag tillsammans med Världsnaturfonden dokumenterade de sista elefanterna på Sumatra inför en artikel om palmolja för deras medlemstidning WWF EKO. Jag och deras team från Indonesien letade efter en flock med elefanter bland de illegala palmoljeplantager. Vi färdades på moped på skumpiga jordvägar, genom snårig regnskog och fick ofta gömma oss för illegala beväpnade palmolje-bönder. Men just regnskogen på Sumatra är viktig att dokumentera då 80 procent av den redan har fått ge plats åt palmoljeplantager. Efter tre dagar hittade vi tillslut en flock på sex vuxna och tre kalvar.
– Jag är inte en person som ofta visar mina känslor på utsidan. Men när jag väl fick se denna majestätiska familj och med vetskapen om att det bara finns 2 500 stycken kvar på den här planeten, kunde jag inte hindra tårarna från att komma. Men det skapade även en enorm vilja att kämpa ännu hårdare för att informera om palmolja så att vi kan behålla dem på vår jord!

Skulle du vilja berätta något om den fina bilden vi fick använda på framsidan av museets höstprogram?

– Bilden är på en svartbröstad celebesmak. Den är unik i sitt slag och skyddad av IUCN då den endast finns i de norra delarna av den lilla Indonesiska ön Sulawesi. Att den är helt kolsvart beror på att ön den lever på är en vulkan-ö som består av svart vulkansand. Det är en helt fantastisk art som är otroligt viktig att skydda!

Ditt föredrag ingår i Miljövänliga veckan 2018 där temat är Ta vara på det du har för att minska konsumtionen av nya prylar. Naturskyddsföreningen uppmuntrar till att dela sina bästa tips under hashtagen #fixagrejen. Har du något tips att dela med dig av?

– Absolut! Det handlar om att inte låta sig luras av de 30 000 reklambilder vi bombarderas av dagligen och motstå att alltid ha nya prylar trots att de vi redan har fungerar finfint!
– Byt inte mobil förän det verkligen behövs, det är kostsamt för både dig och naturen. Köp gärna begagnat, second hand och byt prylar med kompisar. Jag brukar samla ett gäng vänner och byta klädesplagg samtidigt som vi dricker ett glas vin, äter gott och har en trevlig kväll. Prova gärna också att leva ett mer minimalistiskt liv. Ibland omges vi av så mycket prylar att vi inte längre hittar det vi letar efter.
– Efter mina många expeditioner har jag endast levt med det som fått plats i min backpack utan att sakna något av det jag har hemma. I mitt hem hittar man därför bara precis det jag behöver och det är alltid en otrolig frihet och också väldigt roligt att ge bort prylar jag inte behöver till någon som faktiskt kommer att använda dem!

Intervjun gjordes inför Lisa Sihlbergs föredrag på Göteborgs naturhistoriska museum i oktober 2018.

Senast uppdaterad: 2022-11-22 15:33