Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Samtal med WWF:s Ola Jennersten om att arbeta med naturvård

Ola Jennersten står framför sina bilder i utställningen

Ola Jennersten har arbetat med naturvård i 30 år. Vad väckte hans intresse för biologisk mångfald och vad driver honom? Vi fick en pratstund i samband med utställningen Köp inte deras liv.

Vad väckte ditt intresse för naturen och biologisk mångfald när du började?

– Sannolikt många saker, men bland annat böcker, besök på djurparker och Riksmuseet som liten, pappa var skogsmästare så jag tillbringade många timmar på timmerupplag med mysiga skalbaggar som kompisar.

Du har arbetat med nationella och internationella naturvårdsfrågor i snart 30 år. Vad driver dig?

– Det är nog ett djupt rotat intresse för naturen  och dess arter. Jag ser att vi inte kan ta dessa värden för givna eftersom vi människor är svåra och effektiva konkurrenter.

Vad får dig att känna dig orolig respektive hoppfull gällande biologisk mångfald?

– Oron kommer nog från att vi människor kommer allt längre från naturen eftersom blir mer och mer urbana och därmed minskar kunskapen och intresset. Vet man inte att ens beteende är negativt för vilda arter så blir det svårt att ändra på situationen. Jag blir hoppfull av det stora internationella engagemang som många statschefer visar när det gäller framtiden för våra stora och karismatiska arter (elefanter, noshörningar och tigrar).

Tigern har blivit lite av en symbol för vår utställning Köp inte deras liv, det är också ett av dina expertområden. Tigern påverkas av både rikedom och fattigdom, hur då?

– Den ökande rikedomen i Asien är positiv för den lyfter många ur fattigdom, men i några fall visar en del människor  konstiga sätt att visa sin rikedom genom att köpa tigerskinn, bjuda på tigervin (tillverkat av tigerskelett), och visa upp spektakulära elfenbensfigurer. Fattigdom gör ju att människor i sin strävan att överleva vill ta genvägar genom att jaga och sälja fridlysta arter.

Vad behövs för att komma framåt i ett naturvårdsarbete? Finns det något ”recept” för ett lyckat naturvårdsarbete? Hur viktigt är  samarbete, delaktighet, dialog?

– Alla de orden är viktiga i framtidens naturvårdsarbete. Det är också viktigt att människor som lever runt skyddade områden eller bland sällsynta och många gånger farliga och besvärliga arter (elefanter och tigrar) får del av de inkomster som de genererar genom exempelvis turism och att lokalbefolkningar alltid är inblandade från start i allt naturvårdsarbetet.

Vårt samarbete

17 april - 31 juli 2018 visade Göteborgs naturhistoriska museum Köp inte deras liv – en utställning om illegal handel med djur. Utställningen producerades i samarbete med WWF och Polismyndigheten Västra Götaland. I utställningen ingick bland annat Ola Jennerstens fotografier. Intervjun  med honom gjordes inför utställningen. 

Ola Jennersten är expert på biologisk mångfald och internationell naturvård och har arbetat på Världsnaturfonden WWF.

Senast uppdaterad: 2022-11-22 15:47