Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lökskal och skrot – hur kläder får färg

Utställningsperiod: 1 juni – 31 augusti 2022

Färger är inte alltid vad många tror. Vissa fåglar kan till exempel skapa färg genom olika reflekterande egenskaper i fjädrarna istället för med färgskapande biologiskt material. Tio högstadieklasser från Östersund till Lund har skapat underlaget till utställningen.

Högstadieklasserna har fått var sin lektion om att färga kläder här på museet. Hur vi förr använde snäckor och bladlöss för att få fram färg, nu syntetiska kemikalier och kanske i framtiden strukturer som insekter och fåglar har.

Efter det har eleverna jobbat på sina skolor med att färga lakansväv med lökskal och rostiga metallföremål. De färgade tygerna har de sedan rivit i remsor och fogat samman på olika sätt.

Textilkonstnären Annika Andersson har formgett det färdiga materialet till utställningen i samarbete med museet.

Utställningen är till för att elever ska få vara med och skapa en utställning och känna sig delaktiga i samhället. Att de gör något viktigt och på riktigt.

Ett annat syfte är att eleverna ska lära sig om miljöfrågor kopplat till textilindustrin, till exempel stora utsläpp av gifter, och hur det går att färga kläder på annat sätt.

Kanske väcker utställningen tankar om hur kläder påverkar miljön och att det kan vara enkelt och roligt att färga textilier själv. Besökaren kommer att kunna ta med sig ett häfte med instruktioner hem.

Utställningsperiod: 1 juni – 31 augusti 2022

Den virtuella versionen av Lökskal och skrot - besök den digitalt här.

 

Senast uppdaterad: 2022-06-22 13:13