Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hur samlar vi i dag?

Samlingarna på museet växer varje år. Tiden för att åka ut i världen för att samla in djur är förbi, men genom inventeringar, donationer och olika uppdrag så utökas antalet föremål och preparat.

Insamlingsarbetet i dag

Tiden är sedan länge förbi då museets experter och andra forskare reste ut i världen och aktivt samlade in, sköt djur och tog för sig av vad de önskade. Våra samlingar utökas fortfarande med material varje år. Aktiv insamling sker numera huvudsakligen i samband med forskningsprojekt och inventeringar inom naturvårdsprojekt på uppdrag av myndigheter och liknande. 

Passiv insamling och donationer

Samlingarna berikas även av allmänheten som lämnar in upphittade, avlidna
djur till oss. Det förekommer också att privatpersoner eller institutioner donerar enstaka föremål eller hela samlingar till oss. Läs mer om hur du kan bidra till museets samlingar

Viktiga uppgifter

För varje enskilt djur museet tar emot måste det finnas information om fyndplats, tidpunkt och upphittarens namn. Material utan dessa uppgifter saknar vetenskapligt värde och kan inte ingå i samlingarna. Informationen lagras sedan ihop med djuret och blir sökbar information i kataloger och databaser.

Insamlingspolicy

Varje nyförvärv övervägs noga eftersom det innebär investeringar i såväl arbete som utrymme. I museets insamlingspolicy återfinns riktlinjer för vad vi tar emot.

Senast uppdaterad: 2023-01-23 13:28