Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Almprojektet - en slöjdig räddningsaktion

Bild på blad och spån från alm samt en avbarkad stam

11 november 2021 - 16 januari 2022 / Läs mer >

En frisk alm kan bli omkring 500 år gammal och upp till 30 meter hög. Släktet almar eller Ulmus har omkring 20-45 arter - i Sverige förekommer tre lundalm, vresalm och skogsalm. Men almen har blivit ovanligare i både Sverige och övriga Europa sedan 1970-talet på grund av almsjukan. I Sverige har hälften av alla almar dött sedan almsjukan introducerades och under de kommande 10 åren förväntas ytterligare 90 % av almarna dö.

Almsjukan är en vissnesjukdom. När en alm insjuknar gulnar bladen för att därefter vissna, så småningom dör hela grenar på almen, det sprider sig i hela kronan som vissnar och till slut dör hela trädet. Vid kraftiga angrepp kan trädet dö inom ett år. Almar som insjuknat avverkas ofta skyndsamt och tas bort från platsen.

Täljskapet - ett nätverk av elever från Sätergläntan, Institutet för slöjd och hantverk såg istället en möjlighet att ta tillvara virket från de sjuka almarna och använda det som material för sitt slöjdande. I utställningen ser vi slöjdobjekt gjorda av alm samt läser om virkets egenskaper, trädets kulturhistoria och plats i ekosystemet.

Almprojektet - en slöjdig räddningsaktion är en vandringsutställning producerad av Täljskapet med texter utarbetade i samarbete med Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen Gotland. Utställningen visas på Göteborgs naturhistoriska museum 11 november 2021 - 16 januari 2022.

Senast uppdaterad: 2021-11-19 14:53