Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Köp inte deras liv - om illegal handel med djur

Utställningen Köp inte deras liv med bild på en tiger.

17 APRIL - 31 JULI 2018   För många vilda djur är framtiden mörk. Livsutrymmet krymper och de jagas för sina kroppsdelar. Utställningen Köp inte deras liv vill öka medvetenheten om djurens situation och vad vi kan göra för att deras framtid ska bli ljusare.

När människorna blir fler blir de vilda djuren färre. Djurens livsutrymme krymper när odlingsmarker och städer breder ut sig. Många djur jagas dessutom för sina kroppsdelar.

Hot mot den biologiska mångfalden

Hotet mot den biologiska mångfalden är det i särklass största och mest omedelbara miljöproblemet – långt värre än det mer kända klimathotet. Djurarter finns inte i naturen som prydnader utan de är integrerade i ytterst komplicerade ekologiska nätverk med andra organismer, berggrunden och klimat, med andra ord - det nätverk som utgör grunden för vår egen existens och välbefinnande.

Illegal handel

Efter förlusten av biotoper utgör tjuvjakt och illegal handel det allvarligaste hotet mot vilda djur. Ju sällsyntare de blir, desto mer värdefulla på svarta marknaden. På många turistorter runt om i världen säljs smycken och prydnadssaker av elfenben, sköldpaddsskal och andra djurdelar. Illegal handel med utrotningshotade växter och djur är tyvärr ett ständigt aktuellt ämne och under senare år har situationen förvärrats.

Samarbete med polisen

Detta har i sin tur inneburit att polisen tvingats intensifiera arbetet mot denna typ av brott. Initiativet till utställningen Köp inte deras liv kommer från Filippo Bassini, som är chef för enheten som arbetar mot artskyddsbrott inom polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA).

Museet har ett sedan länge väletablerat samarbete med polisen genom att vi art-bestämmer beslagtaget material som misstänks härröra från CITES-listade djur.

Utställningen visas mellan 17 april och 31 juli.

Senast uppdaterad: 2018-04-03 14:04