Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Pride på museet

Blå nakensnäcka med Pridedekal

Hur ser Pride ut i djurens värld? I mitten av augusti öppnade vi en ny, tillfällig utställning på museet där du kan lära dig mer om just detta. Utställningen vill lyfta naturens mångfald samt ifrågasätta sociala normer och föreställningar om vad som är naturligt.

Under årens lopp har det pratats förhållandevis litet om varierande sexualitet och kön i djurvärlden. Diskussionerna har då ofta handlat om främst själva reproduktionen, mer än djurens olika förhållanden till varandra. I utställningen Pride på museet visas därför en så stor bredd som möjligt, med olika perspektiv och flera arter. Allt ifrån brännmaneter till albatrosser finns representerade.

– Det finns många djur som har sex av fler anledningar än att reproducera sig, inte minst vi människor. Vi hoppas att besökarna ska gå härifrån med förståelsen att variation är fullständigt naturligt, säger Magnus Gelang, biolog och intendent på Göteborgs naturhistoriska museum.

Träffa olika regnbågsdjur!

Utställningen belyser olika sexuella läggningar och lösningar i naturen. Här kan du få träffa diverse djurarter, alla med unika karaktärer. Vissa föds som hanar och blir sedan honor. Vissa är hermafroditer, alltså båda könen samtidigt. Andra byter kön efter varje lek.

– Genom att visa detta för exempelvis barn som inte har någon förutfattad mening om vad som anses naturligt vill vi förmedla tanken på att olika är något bra. Att inte vara dömande mot de som kanske skiljer sig från mängden, säger Maria Bodin, föreståndare för Naturum Kosterhavet, Länsstyrelsen Västra Götaland.

Unika programpunkter

Under utställningsperioden kommer ett antal visningar och föredrag att hållas. Redan första dagen hålls en introvisning där du kan lära dig allt om mångfald och normer inom natur och biologi. Eller varför inte föredraget om nakensnäckorna – havets extravaganta divor, där det utlovas en insyn i unika färger, former och stilar. Dessutom kommer evolutionsbiologen och genusvetaren Malin Ah-King att hålla ett föredrag kring forskarnas föreställningar om hur kön har inverkat på teorier om djur, celler, bakterier, hjärnan, hormoner och befruktning.

Du hittar alla programpunkter och aktiviteter här.

Utställningen visas mellan 14 augusti och 30 november. Allt är gratis.

Utställningen är framtagen i samarbete med Kosterhavets nationalpark/Naturum Kosterhavet och bygger på förlagan Pride under ytan.

Om utställningen i media


Lyssna på P4 Göteborgs inslag om utställningen här >>

Läs Regnbågsredaktionens blogginlägg här >>

Läs Göteborg Direkts artikel här >>

Läs Göteborgs Postens artikel här >>

Senast uppdaterad: 2018-08-14 13:00