Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Arktis och Antarktis

I en helt nybyggd liten utställning kan du besöka både Arktis (Nordpolen) och Antarktis (Sydpolen) på samma gång.

I Arktis hittar du bland annat valrossen, en av världens största sälarter som kan dyka till mer än 500 meters djup. Tack vare ett rejält späcklager, upp till 15 centimeter tjockt, håller den sig varm i iskalla hav. En av valrossens grannar är isbjörnen, planetens största landlevande rovdjur. Hanar väger runt 700 kilo och är tre meter långa.

I Antarktis finns till exempel världens tuffaste farsa, kejsarpingvinen. Medan honan äter upp sig efter äggläggningen sköter han ruvningen genom att balansera ägget på fötterna och täcka det med en hudflik på magen. I två månader står han i vinterns tjutande vind med temperaturer nedåt 40 minusgrader tillsammans med andra pingvinhannar. De står tätt ihop och turas om att stå längst in i flocken, där det är varmast.

Knubbsäl/Harbour seal

Knubbsälen är den vanligaste sälen på Sveriges västkust. The harbour seal is the most common seal on the Swedish west coast.

Senast uppdaterad: 2022-12-07 08:17