Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Wow-djuret: Sjögurkan

Sjögurkan hör till stammen tagghudingar och finns i salta hav över hela världen. I Sverige finns en handfull arter, till exempel signalsjögurkor i Bohuslän.

Sjögurkor är avlånga, som gurkor alltså, och lever på havsbottnar. Där äter de dött material som ligger och skräpar, lite som havens dammsugare.

Sjögurkor saknar både hjärta och hjärna, men har en väldigt fiffig förmåga: de kan återskapa delar av sin kropp. Det är sant! Vid fara kan de distrahera fiender genom att kasta ut alla sina inälvor ur anus (vem skulle inte bli distraherad av det!). Inälvorna växer praktiskt nog ut igen.

Exemplaren på Göteborgs naturhistoriska museum som du ser i bildspelet är insamlade av bland andra Elisabet Peterson, en lärare som tog tjänstledigt och blev museets första kvinnliga marinbiolog 1916.

Sjögurkor och andra tagghudingar, som exempelvis sjöstjärnor, ormstjärnor och sjöborrar, är något av allt du kan titta på i vår uppdaterade basutställning.

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 5

  Röd signalsjögurka

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 5

  Röd lergök

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 5

  Mjölksjögurka

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 4 av 5

  Maskeringssjögurka

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 5 av 5

  Brunsjögurka


Senast uppdaterad: 2022-12-02 10:11