Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fotoutställning: Från sydlig rådjursäng till nordlig björnmyr

Fotografen Bertil Pettersson ute i naturen med sin kamera.

Hans fotografier på vilda djur har synts på frimärken, ICA-kassar, i böcker, tidskrifter – och fem gånger på Göteborgs naturhistoriska museum. Första utställningen var 1963. Nu är Bertil Pettersson tillbaka med sitt livsverk i bilder: jubileumsutställningen Från sydlig rådjursäng till nordlig björnmyr.

Bertil Pettersson var 22 år när han inledde sin bana som fotograf i Tjolöholms rådjursmarker 1955. De kommande decennierna skulle hans blick för vilda djur i svensk natur göra honom känd som en av landets främsta fotografer.

Under många år fotograferade han älg, räv, tjäder och annat vilt i Jämtland och Lappland. Bertil Pettersson är kanske mest känd för sitt björnprojekt, som startade 1975. Varje vår tillbringade han tre till fyra veckor i de jämtländska björnmarkerna. Resultatet: finstämda bilder med stark närvarokänsla. De kom till efter tålmodiga timmar i väntan på rätt ögonblick. Eller att det ens skulle komma någon björn. Vissa säsonger tassade upp till nio olika individer runt gömslet. Tolv av åren såg han ingen alls. Långtråkigt? Aldrig.
– Det är ständigt en vibrerande spänning i luften. Och jag är en mästare på att vänta! Det händer mycket annat kring gömslet. Andra djur, som räv, grävling, älg och rådjur, kommer. Ofta lägger jag ut fågelmat och kvistar, därför har jag också mycket småfågelbilder, säger Bertil Pettersson.

En björn, Munsfjällsbamsen, följde han under lång tid. Björnhanen, som bland annat känns igen på ett tydligt ärr över ena ögat, blev allmänt känd som motiv på matkassar från ICA. Andra av Bertil Petterssons foton har blivit förlagor till frimärken – hans bildkonst har med andra ord funnit i var mans hem.

På Bertil Petterssons långa meritlista finns också bland annat 18 böcker, medverkan i olika tidningar och tidskrifter och utmärkelsen Årets miljö- och naturfotograf, som han fick av Naturvårdsverket 1995.

Nu ställer Bertil Pettersson ut sina bilder på Göteborgs naturhistoriska museum för sjätte gången. Samtidigt firar han att det hunnit gå hela 60 år sedan han ställde ut här för första gången.
I jubileumsutställningen Från sydlig rådjursäng till nordlig björnmyr möter du foton från alla hans aktiva år – allt ifrån nyfikna brunbjörnsungar och majestätiska älgtjurar till skånska praktbockar och humlor. Välkommen!

Fakta: från sydlig rådjursäng till nordlig björnmyr

  • Utställare: fotografen Bertil Pettersson, känd för foton på björn, älg, rådjur och annat svenskt vilt.
  • Innehåll: cirka 90 foton från Bertil Petterssons alla aktiva år.
  • Vernissage: torsdag 10 november klockan 18.00.
  • Utställningsperiod: torsdag 10 nov 2022 till söndag 19 februari 2023.
Senast uppdaterad: 2022-11-22 09:26