Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hasselfåglar

slöjdad blå fågel

Utställningsperiod 8 juli 2023 - 8 januari 2024. Kopplat till vår jubileumsutställning har skolelever fått tolka sin syn på fåglar genom slöjdande av en bit hassel. Upptäck en unik syn på naturen.

Välkommen till utställningen Hasselfåglar på Göteborgs naturhistoriska museum. Här kan du se fåglar som elever från olika skolor i Västra Götaland har täljt av färsk hassel. Varje fågel är unik och berättar om personliga upplevelser av naturen och slöjdandet.

För att tälja en fågel av hassel måste man definiera vad som gör en fågel till en fågel. Är det vingarna, är det näbben eller färgerna? Precis som en fotograf väljer hur en fågel ska fotograferas, måste en slöjdare locka fram en fågel ur en bit trä. I elevernas fåglar kombineras natur och fantasi på ett lekfullt sätt och hasselfåglarna kan, liksom fotografi, lära oss om människans blick på naturen.

Inför täljandet fick eleverna en museilektion. Under lektionen fick de lära sig om hasselbuskens ekosystem och stifta bekantskap med de djur som lever där. Hasselmöss, nötkråkor, ekorrar och hasselsnokar bland flera andra. Buskar är otroligt viktiga eftersom de knyter ihop livet i trädkronorna med livet på marken.

Eleverna fick också en glimt av vad som gjorde Hasselbladskamerorna så fantastiska. De jämförde lådkamera med en tidig hasselbladskamera och förstod vad Victor Hasselblad revolutionerade möjligheten att fotografera ute i fält.

Sju skolor i Västra Götaland har deltagit i projektet.

  • Helenaskolan i Skövde
  • Kungshamns skola i Sotenäs
  • Montessoriskolan Floda Säteri i Lerum
  • Hallenskolan i Mölndal
  • Victoriaskolan i Göteborg
  • Rosendalsskolan i Göteborg
  • Johannebergsskolan i Göteborg
Senast uppdaterad: 2023-08-31 13:11