Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

De 10 vanligaste frågorna om mördarsnigelnskogssnigel

Här hittar du svaren på 10 av de vanligaste frågorna vi får om mördarsnigeln.

1. Hur tidigt på våren börjar den mördarsnigeln lägga ägg?
Det dröjer ett par veckor efter det att de första sniglarna visat sig efter övervintringen. De sniglar som nästan blivit vuxna före vintervilan måste äta och växa till ytterligare innan de kan lägga ägg. I Sydsverige börjar äggläggningen i slutet av juni. Sniglar blir könsmogna ungefär 4 veckor efter kläckning. De är då runt 7-8 cm stora.

2. Kan äggen övervintra?
Nej, möjligen i Skåne men troligen inte heller där.

3. Hur ser äggen ut? Hur många blir det?
Äggen är cirka 3,5 mm i diameter. Nylagda är de genomskinliga men blir sedan gråvita. De är mjuka och brukar läggas i grupper om 10-30 stycken. De kläcks efter 4 veckor. En snigel kan lägga totalt cirka 400 ägg under sin livstid. Äggen ligger ofta öppet på jorden, i löv och i komposter. 

4. Kan snigeläggen spridas med bilar, skor, hundar osv?
Det är möjligt men vi vet inte om det sker/ har skett i Sverige. Den normala spridningen av sniglar sker genom att ägg, små eller större sniglar finns i jord eller med plantor som transporteras av människor.

5. När är det vanligast att man hittar sniglar?
Lättast i fuktigt väder (vidd dagg, regn, nattetid), från den tid på våren då temperaturen överstiger cirka 8-10 grader. De könsmogna djuren dör i mitten av oktober. Mindre, icke könsmogna sniglar söker skydd i markens översta decimetrar i sprickor, håligheter osv.

6. När är det effektivast att bekämpa sniglar?
Den största effekten får man om man bekämpar dem på våren så fort de visar sig, och innan de börjar lägga ägg.

7. Hur fungerar det att använda salt eller kalk för att avliva sniglar?
Varken salt eller kalk är bra medel för avlivning av sniglar. Sniglarna dör men det går inte så snabbt. Ofta hinner de bilda mycket slem som skyddar en stund mot saltet/kalken. Salt/kalk och döda sniglar blir sedan ett problematiskt avfall.

8. Vad gör man med de döda sniglarna?
Det bästa är om man kan gräva ner dem. Man kan också lägga dem i en påse i soptunnan (helst skall man frysförvara dem fram till tömningsdags). Alternativa metoder är att kompostera sniglarna eller låta dem ligga kvar på gräsmattan. Döda sniglar fungerar som lockbete - positivt om man vill veta var de samlas, negativt om de lockar till sig grannens sniglar.

9. Kan ägg som finns inuti en dödad snigel utvecklas?
Nej, ägg som inte är lagda är inte utvecklingsdugliga.

10. Om jag "halshugger" en snigel, kan då de båda delarna utvecklas till sniglar?
Nej, en snigel som delas dör.




Senast uppdaterad: 2022-04-27 13:40